Cinematograful Victoria din Slatina va fi reabilitat cu fonduri norvegiene

Vechiul cinematograf slătinean Victoria va fi reabilitat cu fonduri nerambursabile norvegiene. Consilierii locali au aprobat, joi, cererea de finanţare care va fi depusă în cadrul unui program european privind conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, susţinut de Norvegia.

Costel MIREA

Votul aleşilor a fost unanim pe marginea acestui proiect care ar urma, dacă va fi selectat, să aibă o valoare de 7.650.286,51 de lei. După reabilitare, Cinematograful Victoria va avea pereţi interiori şi podea mobile care vor permite transformarea spaţiilor din clădire în funcţie de tipul manifestărilor.

„Am obţinut votul consiliului local pentru a introduce acest proiect pe o axă care să ne permită nouă să reabilităm acest cinematograf cu fonduri europene, mai exact, cu fonduri norvegiene. Va fi un complex cultural cu cinema, cu sală de expoziţie, cu sală de şedinţe care sper să fie pe placul slătinenilor, cu atât mai mult cu cât vor fi şi anumite tehnologii aplicate în acest cinematograf, destul de inovative. În cazul în care vom avea o proiecţie cinematografică, atunci pereţii se vor lăsa şi vor apărea scaunele, iar în cazul în care vom avea o expoziţie de pictură în acest viitor lăcaş de cultură, atunci podeaua se va ridica şi exponatele vor fi aşezate pe aceste suporturi”, a declarat primarul Slatinei, Minel Prina.

Termenul pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul unei noi etape expiră luni. Demersul autorităţilor slătinene va fi susţinut şi de un ONG din Norvegia, cu care municipalitatea Slatinei a încheiat un parteneriat.

„Eu sper ca luni, când va fi termenul final al depunerii cererilor de finanţare, să fim printre primii care vom depune şi, mai mult, să avem succes cu acest proiect, cu atât mai mult, cu cât am depus toate eforturile pentru a obţine cât mai multe puncte. Pot spune că am încheiat chiar un parteneriat cu un ONG din Norvegia. Am depus toate eforturile, toate diligenţele astfel încât proiectul nostru să obţină cât mai multe puncte şi să finanţăm reabilitarea a încă unei clădiri din centrul istoric, astfel încât să înfrumuseţăm mai mult această zonă a Slatinei”, a mai spus Minel Prina.
Programul PA16/RO12 – Conservarea şi Revitalizarea Patrimoniului Cultural şi Natural, prin care ar urma să vină banii pentru reabilitarea imobilului în care a funcţionat cinematograful Victoria, este finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014, bazat pe un memorandum semnat între Regatul Norvegiei, Republica Islanda, Principatul Liechtenstein şi Guvernul României şi valabil în perioada perioada 2009 – 2014. Memorandumul a intrat în vigoare la data de 22 martie 2012 şi a fost amendat pe 18octombrie 2012. Operator al programului care a lansat cererea de proiecte este Ministerul Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here