Cinci români, foşti angajaţi ai Alro Slatina, se află în Sierra Leone. Ce măsuri a luat DSP Olt ca urmare a epidemiei de Ebola

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că datele actuale indică posibila prezenţă a cinci cetăţeni români în Sierra Leone, care şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina, adăugând că această firmă nu are în prezent personal delegat sau detaşat în acest stat afectat de epidemia de Ebola, potrivit Mediafax.

Alro a anunţat, vineri, că niciun angajat al său sau al subsidiarelor sale din România nu mai lucrează în acest moment la minele companiei din Sierra Leone, dar că cinci români cărora li s-au suspendat contractele de muncă la cerere se află încă în acest stat afectat de epidemia de Ebola.

”Conform datelor existente la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, rezultă că firma Alro Slatina nu are, în prezent, personal delegat sau detaşat în statul Sierra Leone.Compania Alro şi-a rechemat angajaţii români din statul Sierra Leone. Datele actuale indică posibila prezenţă a 5 cetăţeni români în Sierra Leone, care şi-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe verifică situaţia celor 5 persoane, respectiv dacă acestea se mai află la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmând a fi luate măsurile ce se impun, conform solicitărilor cetăţenilor români”, anunţă MAE.

Alro: Cinci români cărora li s-au suspendat contractele la cerere se află în Sierra Leone

”Din luna august nu mai este niciun angajat activ delegat în Sierra Leone. Pentru singurii cinci români angajaţi temporar ai societăţii care operează mina (Sierra Mineral Holdings 1 Ltd sau SMHL), s-a luat decizia suspendării contractelor acestora, la cererea lor, ei aflându-se, în acest moment, pe teritoriul Sierra Leone”, precizează Alro SA, într-un comunicat dat publicităţii vineri.

Compania mai precizează că a luat toate măsurile necesare pentru protejarea angajaţilor săi, rechemând în ţară expaţii.

”În prezent, operaţiunile miniere ale companiei sunt supravegheate cu personal local. Nu s-a înregistrat niciun caz de contagiune şi niciun deces printre angajaţii români din cauza virusului Ebola. De asemenea, de la debutul epidemiei, SMHL a fost şi este implicată activ în combaterea Ebola prin planuri de măsuri şi donaţii către comunităţile locale”, mai precizează sursa citată.

Încă din luna iulie, Alro a luat decizia să înceapă repatrierea personalului român din Sierra Leone, tocmai ca urmare a răspândirii virusului Ebola în regiunile din apropierea operaţiunilor sale locale, deşi în rândul expaţilor săi, care au lucrat efectiv în Sierra Leone, nu s-au înregistrat până în prezent cazuri de infectare cu virusul Ebola, se mai menţionează în comunicat.

În cadrul operaţiunilor miniere din Sierra Leone, Alro a avut maximum 20 de expaţi români, în perioadele în care activitatea a fost la capacitate maximă.

Unul dintre liderii sindicali de la Alro, Constantin Popescu, a confirmat că societatea nu mai are muncitori în Sierra Leone, declarând că compania nu este responsabilă pentru foștii săi angajați.

„Ce pot să spun este că nici un muncitor de la SC Alro SA nu se află în Sierra Leone. Deci altă informați nu pot spune la ora actuală. Este dreptul la liberă mișcare care e prevăzut în Constituție. Iar noi nu suntem obligați să ținem evidența tuturor oamenilor care au lucrat sau care vor să lucreze la Alro”, a spus Popescu.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că monitorizează cu atenţie prioritară situaţia din cele mai afectate state africane afectate în prezent de epidemie (în special Guineea Conakry, Sierra Leone, Liberia, Nigeria) şi continuă să îşi coordoneze demersurile la nivel internaţional, în special cu statele membre UE, pentru combaterea răspândirii Ebola, protejarea propriilor cetăţeni şi acordarea de sprijin umanitar regiunilor afectate de epidemie.

Măsuri pe plan local

Măsuri de preîntâmpinare a unor cazuri de Ebola au fost luate şi de autorităţile medicale din judeţul Olt. În vreme ce Serviciul Judeţean de Ambulanţă a pregătit o autosanitară şi a instruit un echipaj medical pentru preluarea unui pacient suspectat că ar fi fost afectat de acest virus, Unitatea de Primirea Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a pregătit o cameră specială unde să fie izolaţi pacienţii afectaţi de Ebola.

De asemenea, medicii din Olt au fost informaţi să nu recolteze sânge de la oameni care ar prezenta simptomele efectelor provocate de virus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here