Premieră: Cum a reuşit Primăria Slatina să simplifice procedura pentru acordarea subvenţiei la căldură

Primăria Slatina a simplificat, pentru cei care solicită subvenţia privind înclăzirea locuinţei pe timpul sezonului rece, procedura de depunere a documentaţiei prin eliminarea unor documente pe care solicitanţii ar fi trebuit să le anexeze la dosar. 
Asta nu înseamnă că documentele prevăzute de lege lipsesc din dosare, ci că reprezentanţii primăriei au luat în sarcina lor obţinerea şi anexarea respectivelor documente. Este vorba de adeverinţa care atestă absenţa bunurilor pe care dacă solicitanţii le-ar deţine n-ar avea dreptul la subvenţie. Anunţul a fost făcut, joi, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, de şefa Direcţiei de Protecţie şi Asistenţă Socială Slatina, Nora Popescu. 
„Nu mai trece omul pe Direcţia Economică a primăriei pentru a obţine documentul cu bunurile. Am eliminat din obligaţia oamenilor toate documentele pe care le putem obţine noi şi aşa am uşurat sarcina solicitanţilor”, a spus Nora Popescu. 
Printre cei plăcut surprinşi de această iniţiativă s-a numărat şi prefectul judeţului, Silviu Neacşu, care a cerut extinderea acestei măsuri la toate primăriile din judeţ. 
„Trebuie să avem în vedere ca măsura aceasta să o extindem la celelalte primării”, a decretat prefectul de Olt. El a ordonat convocarea, în regim de urgenţă, a reprezentanţilor primăriilor de oraşe pentru a li se explica modul în care a reuşit Primăria Slatina să simplifice modul de depunere a dosarelor pentru subvenţia la căldură, astfel ca măsura să fie generalizată. 
„Chiar vineri să avem o astfel de întâlnire, mai întâi cu reprezentanţii primăriilor de oraşe şi municipii, apoi cu reprezentanţii primăriilor din mediul rural. Trebuie să eficientizăm acordarea subvenţiei la căldură, să venim în ajutorul oamenilor”, a spus Silviu Neacşu.
Pe de altă parte, prefectul judeţului a cerut ca autorităţile locale să popularizeze în rândul oamenilor condiţiile de acordare a acestui drept, astfel încât populaţia să ştie din capul locului dacă are dreptul sau nu la subvenţie şi ce documente trebuie anexeze la cerere.  
La Direcţia de Protecţie şi Asistenţă Socială Slatina au fost depuse, până în prezent, peste 1000 de cereri pentru subvenţia acordată de stat pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, în vreme ce pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică au fost depuse aproape 200 de dosare. Numărul beneficiarilor de ajutor social cărora li se acordă din oficiu dreptul la subvenţie pentru a-şi încălzi locuinţele cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri se ridică la aproape 300. Cei care depun cererile la primării până în data de 20 noiembrie beneficiază de subvenţie pe întreaga perioadă a sezonul rece. Ulterior acestei date, cererile se depun între 1 şi 20 a fiecărei luni pentru intrarea la plată începând cu luna următoare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here