Cinci persoane au murit prin intoxicare cu monoxid de carbon într-o singură săptămână, în Olt

Bilanţul persoanelor decedate în primele zile ale acestui an în urma intoxicări cu monoxid de carbon a crescut, recent, cu încă trei victime. Pompierii fac din nou apel la populaţie să ia măsurile minime de siguranţă în privinţa folosirii surselor de energie şi a mijloacelor de încălzire a locuinţelor. 

La doar o zi după tragedia din Balş, unde, în 3 ianuarie, doi tineri soţi, de 31, respectiv 27 de ani, au fost găsiţi decedaţi după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon, alte două persoane au avut aceeaşi soartă. Este vorba de un bărbat de 76 de ani, din localitatea Icoana, şi de un alt bărbat sosit în vizită la acesta, ambii găsiţi fără viaţă în locuinţă.  

„În data de 4 ianuarie, în jurul orei 11.00, un bărbat din Icoana a apelat numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și a anunțat că socrul său, în vârstă de 76 de ani, din localitate și un bărbat sosit în vizită la acesta, în vârstă de 60 de ani, din Slatina, au fost găsiți inconștienți în locuința bărbatului de 76 de ani. La fața locului s-au deplasat un echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanță și un echipaj de poliție, dar cadrele medicale nu au mai putut face nimic pentru cei doi bărbați, aceștia fiind declarați decedați”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, plutonierul Alin Băsăşteanu.

Un alt eveniment nefericit a avut loc miercuri seară, în comuna Pârșcoveni, sat Olari. O persoană a anunțat că un bărbat de 65 de ani, din localitate, a fost găsit inconștient în locuință. Ajuns la fața locului, echipajul de la Ambulanță a constatat că bărbatul era decedat de peste 48 de ore. 

„Din primele cercetări efectuate de organele de poliție, se pare că este vorba de intoxicații cu monoxid de carbon în toate aceste cazuri”, a precizat Alin Băsăşteanu.

Prima tragedie de acest fel din acest an s-a petrecut în 3 ianuarie, în Balș, unde doi tineri, soț și soție, în vârstă de 31, respectiv 27 de ani, au fost găsiți de vecini, inconștienți, într-un apartament de la etajul nouă al unui bloc din oraş. Pompierii SMURD, personalul medical de la Serviciul Judeţean de Ambulanță și echipajul de pe elicopterul SMURD Craiova au depus toate eforturile pentru readucerea la viață a celor doi tineri, dar, din păcate, manevrele de resuscitare au rămas fără rezultat.

Recomandări pentru prevenirea evenimentelor tragice

Pentru a evita producerea unor alte evenimente tragice de acest fel, pompierii le recomandă cetățenilor să se informeze despre utilizarea corectă a surselor de energie, iar instalarea sistemelor de încălzire să fie efectuată de către persoane autorizate. Verificare coșurilor, hornurilor și țevilor de evacuare, aerisirea frecventă a încăperilor, pentru a ne asigura că există ventilație, supravegherea aparatelor neautomatizate care funcționează cu flacără deschisă (a căror utilizare pentru încălzirea locuinţelor este interzisă), precum şi verificare și curățarea coșurilor de fum de cel puțin două ori pe an sunt alte măsuri recomandate de pompieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here