Dan-Ioan Bărăgan: 2014 – cel mai greu an din ultimele trei decenii pentru agricultorii Oltului

Anul 2014 este anul care le-a dat cele mai multe bătăi de cap agricultorilor din județul nostru din punct de vedere meteorologic, întreprinzătorii din acest domeniu fiind salvați de la un dezastru economic doar prin intervenția statului. Cel puțin așa susține șeful Direcției Agricole Olt, Dan-Ioan Bărăgan.

„Anul trecut a fost un an foarte greu pentru noi pentru că s-a dovedit extrem de ciudat din punct de vedere climatic. Eu, unul, în ultimii treizeci de ani, n-am mai întâlnit așa ceva. A fost anul în care vremea nu ne-a lăsat să desfășurăm normal nici campania de primăvară, fiindcă în aprilie a început să plouă în momentul în care în sudul județului lucrările se efectuaseră pe circa 75-80% din suprafață, iar în sud abia demaraseră. Așa se face că am ajuns să însămânțăm până în luna iunie. Din această cauză, porumbul n-a mai ajuns la maturitate și n-a mai putut fi recoltat toamna, așa cum era normal. Îl recoltăm acum. În primăvară am avut inundații, băltiri și grindină, fenomene care au afectat peste 18.000 de hectare de culturi în 40-50 de localități, iar campania de vară s-a desfășurat normal doar până la jumătate. Am recoltat grâul și-n august, și-n septembrie”, a declarat Dan-Ioan Bărăgan.

În ceea ce privește campania de toamnă, aceasta „s-a declanșat foarte greu din cauză că se bătătorise pământul în urma precipitațiilor, după care au reînceput ploile și, prin urmare, această campanie s-a făcut – cum se spune – cam pe genunchi.”

Chiar și în atari condiții, s-a reușit însămânțarea a 125.000 ha față de 130.000 ha în anul anterior, costurile umane și materiale fiind însă mult mai ridicate. „Producțiile au fost acceptabile, ele situându-se peste media ultimilor trei ani, însă prețurile oferite de cumpărători au fost extrem de scăzute: 0,30-0,40 lei/kg – la porumb, 0,60-0,70 lei/kg – la grâu, 0,90-1,00 lei/kg – la floarea-soarelui” – spune Bărăgan, precizând că „din această cauză multe societăți nu au putut încheia pe profit situația financiară, fiind necesară intervenția statului, care a venit cu ajutorul de minimis, cifrat la aproximativ 100 miliarde lei – atât la cald, pentru legumicultorii cu sere ori solarii, cât și la rece, pentru cei care au avut cultură mare sau pentru sectorul apicol”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here