Sute de milioane de lei onorariu de avocat într-o misiune imposibilă: recuperarea banilor tăiaţi de Boc

Peste 200 de funcţionari publici ai instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean Olt cer în instanţa de judecată plata celor 25 de procente tăiate de Guvernul Boc din salariile tuturor bugetarilor în urmă cu cinci ani, prin Legea 118/2010. Intenţia este bună, dar misiunea este practic una imposibilă din cauza curentului generat de deciziile Curţii Constituţionale şi Curţii Europene a Drepturilor Omului, care au declarat măsura Executivului condus de premierul Emil Boc una constituţională. În plus, se zvoneşte că oamenii au apelat la serviciile unui avocat la îndemnul câtorva agitatori. Cert este că afacerea îi costă peste 300 de milioane de lei vechi, bani care rămân în buzunarul avocatului în eventualitate pierderii procesului. 

Este vorba de funcţionari de la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” Slatina, Şcoala de Arte şi Meserii, Centrul Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt, Ansamblul Profesionist Pentru Promovarea Culturii Tradiţionale „Doina Oltului”, cu toţii membri ai sindicatului CONSOLT, condus de Costinel Netcu, şeful unui serviciu în cadrul CJ Olt. Acesta spune că iniţiativa a fost a membrilor de sindicat, însă unii dintre cei care au refuzat să se lupte cu statul susţin că, de fapt, ideea a fost aruncată de doar câteva persoane care au creat o stare de spirit la care au aderat, ulterior, tot mai mulţi funcţionari publici şi că la mijloc ar fi vorba de o afacere care va aduce beneficii unora. Cert este că la mijloc e vorba de o sumă mare de bani percepută drept onorariu de avocat, peste 300 de milioane de lei vechi, bani care, în eventualitatea unui insucces, nu se mai întorc, evident, la oameni. Costul pe fiecare „subiect” este de 150 de lei, din care jumătate este suportată de sindicat.

Că procesul intentat statului, prin instituţiile publice enumerate, este practic o misiune imposibilă o atestă faptul că nici un astfel de proces nu a fost câştigat în România după ce Curtea Constituţională a decis, în 2012, că măsura luată de Guvernul Boc în 2010 a fost una constituţională, respingând excepţia de neconstituţionalitate cerută într-un proces similar. Mai mult, două cauze de acest gen au ajuns şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a dat decizie de inadmisibilitate. În asemenea context, cel care are de câştigat este doar avocatul. Şi nu doar el, afirmă cei care nu au intrat în joc.

Contactată de OLT-ALERT, avocata care a acceptat să se ia la trântă cu statul, Florina Vladu, şi-a manifestat ea însăşi rezervele în legătură cu reuşita acestor procese.

„Eu garanţii nu le-am dat la nici unul pentru că nu pot să le dau garanţii. Ce să le spun oamenilor? Domnule, sigur câştigăm că sunt eu Gheorghe Dracu’? E absurd. Dar mi-aş dori să creăm un precedent, pentru că şi eu am în familie funcţionari. În 2012 s-au mai judecat astfel de cauze, dar acum instanţele nu înseamnă că vor avea acelaşi punct de vedere. Eu nu pot să garantez. Eu am fost contactată de nişte clienţi să demarăm procedura de judecată. Am căutat să vedem dacă putem ocoli procedura de prescripţie, iar mai departe ce va hotărî legea”, a declarat Florina Vladu, care ne-a rugat să nu scriem despre acest subiect până nu se va fi încheiat procesul.

Alţi avocaţi cărora OLT-ALERT le-a cerut părerea pe marginea subiectului, printre care se numără nume sonore precum Virgil Panduru sau Lucia Furtună, au spus că, în condiţiile date, iniţierea unui asemenea proces ar fi o nebunie. Nebunia s-a produs însă şi aşteaptă primele termene de judecată la Tribunalul Olt. Vom urmări şi noi cursul proceselor de după roba avocatei Florina Vladu, singura care îşi freacă, deja, mâinile a câştig. Şi ce câştig!

5 COMENTARII

  1. Cea mai tare avocata>a castigat doar procese pentru banii profesorilor , adica doar procese care se castiga in toata tara in baza Legii 221 , in care toate instantele de judecata dau solutii favorabile pe banda rulanta , indiferent ce avocat se afla in fata lor . Aici e clar ca e manareala si dupa aia se impart banii platiti de fraieri.

  2. Fraieri de fraieri,ai dreptate Barbule: iata ce spunea CEDO pe speta asta: Prin decizia de inadmisibilitate pronuntata la data de 6 decembrie 2011 in cauzele Felicia Mihaies impotriva Romaniei si Adrian Gavril Sentes impotriva Romaniei , Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat neincalcarea de catre Statul roman a dispozitiilor articolului 1 din Protocolul Aditional nr. 1 la Conventie, sub aspectul reducerii cu 25% a salariilor, informeaza site-ul Hotararicedo.ro. Potrivit sursei citate, solutia Curtii, extrem de importanta pentru instantele interne, este de natura sa puna capat controversei legate de respectarea drepturilor fundamentale ale omului in contextul reducerii cu 25% a salariilor, ca urmare a aplicarii Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11137821-hotarare-cedo-reducearea-salariilor-25-respecta-drepturile-omului.htm)

  3. Aceasta avocata nu isi urmareste decat interesul ei si al apropiatilor , aflati in institutiile amintite in articol si in sindicate. La ea functioneaza foarte bine treaba cu ;’paraindaratul: ii duci farieri la gramada si se impart banii! Nu e prima data cand face asta. De altfel , ea nu urmareste decat astfel de activitati, care ii aduc bani gramada, din fraiereli . Ar fi in stare sa se dea singura in judecata, daca i-ar iesi bani din asta! JEG uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here