Amenzi uriaşe de la Garda de Mediu Olt: Salubris, amendată cu 60.000 lei pentru că a „încurcat” gunoaiele

Cele aproape 200 de controale efectuate în ultimele două luni de comisarii Gărzii de Mediu Olt s-au lăsat cu amenzi de peste 130.000 de lei. Printre neregulile pentru care comisarii de mediu au aplicat sancţiuni contravenţionale s-au numărat abandonarea mai multor tipuri de deşeuri pe domeniul public, poluarea atmosferei şi lipsa autorizaţiei de mediu pentru activităţile desfăşurate. Cea mai mare amendă, în valoare de 60.000 de lei, a primit-o firma de salubritate SC Salubris SA, pentru că reprezentanţii punctului de lucru de la Balş duceau la depozitul de gunoi menajer deşeuri de altă natură. 
 
Reprezentanţii Comisariatului Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu a derulat, în perioada octombrie – noiembrie, 194 de inspecţii şi controale în domeniul protecţiei mediului, din care 141 în domeniul controlului poluării industriale şi respectării regimului substanţelor chimice periculoase şi 33 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate. 

„Activităţile de inspecţie şi control au vizat verificarea dispoziţiilor legale în vigoare şi a condiţiilor stabilite în actele de reglementare din domeniul controlului poluării industriale, colectarea şi tratarea apelor uzate, respectiv din domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi atriilor naturale protejate, fiind verificate diverse activităţi industriale, activităţi agricole şi activităţi de exploatare a resurselor naturale. De asemenea, au mai avut loc acţiuni de control ca urmare Planului de acţiune comun privind siguranţa pe apă, împreună cu reprezentanţii Postului de Poliţie Corabia si Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Piscicultură, pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol şi a comerţului ilegal cu produse piscicole. În aceeaşi perioadă s-au realizat inspecţii pentru autorizare si la finalizarea proiectelor cu finanţare din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare. Aceste inspecţii au fost realizate în colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa.

Prin activitatea desfăşurată în lunile octombrie şi noiembrie, comisarii de mediu olteni au constatat mai multe fapte de natură contravenţională pentru care au aplicat şapte amenzi în valoare totală de 135.000 de lei şi un avertisment. Cea mai mare amendă, în valoare de 60.000 de lei, a fost aplicată firmei de salubritate SC Salubris SA, pentru desfăşurarea activităţii de tratare şi eliminare a deşeurilor nepericuloase fără a deţine acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului. Mai exact, reprezentanţii societăţii cu punct de lucru în Balş duceau la depozitul destinat gunoiului menajer deşeuri de altă natură.
 
Acestei sancţiuni îi urmează o amendă de 20.000 lei pentru abandonarea de deşeuri provenite din construcţii pe un teren domeniu public, şi o alta în valoare de 15.000 lei pentru abandonarea de deşeuri provenite din activitatea de topire a aluminiului, pe un teren, de asemenea, public. Pentru că nu a realizat măsurile impuse anterior de Garda de Mediu, o altă entitate economică a fost sancţionată contravenţional cu 15.000 de lei, iar o firmă privată care dezmembra autovehicule scoase din uz fără a deţine autorizaţie de mediu în acest sens a primit o amendă de 10.000 lei, atât cât a primit o altă firmă pentru poluarea atmosferei. Printre entităţile sancţionate s-a numărat şi o primărie pentru că cetăţenii au depozitat deşeuri pe un teren domeniu public, autorităţile nerespectând obligaţia de a organiza acţiuni de control în acest domeniu.
În aceeaşi perioadă, Comisariatul Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu a soluţionat 30 de sesizări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here