Regele Asfaltului, dezvăluiri la Curtea Supremă: cum îşi încasa banii de şpagă Darius Vâlcov

Omul de afaceri Theodor Berna, care controlează societatea comercială Tehnologica Radion, a fost audiat astăzi timp de patru ore de magistraţii Curţii Supreme, într-unul dintre dosarele fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov.

Theodor Berna este unul dintre principalii denunţătorii din acest caz de corupţie. Timp de patru ore el a arătat că îşi menţine declaraţiile date la DNA şi a dat detalii inedite despre cum a fost negociată mita, cum se dădeau banii şi ce primea în schimb. 

“Îl cunosc pe domnul Valcov din anul 2009. Era primar la Slatina. Am vorbit cu dânsul şi am participat la trei licitaţii pentru introducerea de apă şi canalizare din zona judeţului Olt. Erau pregătite caietele de sarcini şi i-am zis că aş vrea să câştig măcar un contract. Caietele de sarcini erau deja întocmite. La întâlnirea pe care am avut-o mi-a spus că va face tot ce va putea pentru ca eu să câştig licitaţia. Eu i-am propus ca pe parcursul derulării contractului să-i ofer un comision de 20%”, şi-a început declaraţia Theodor Berna. Firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552,15 de lei.

Cum s-ar fi dat şpaga

Berna şi Vâlcov au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1.200.000 de lei (în 3 tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

În perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar fi primit de la omul de afaceri, prin intermediul viceprimarului/ulterior primar Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranşe a câte 500.000 lei fiecare), sume remise acestuia din urmă în municipiul Slatina. În perioada 2012- 2013, Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

Berna a dat şi detalii privind modul în care Vâlcov ar fi luat banii. “La una din întâlniri, domnul Vâlcov a luat comisionul la mine în birou şi a băgat banii în buzunarele interioare ale hainei. Întâlnirile erau la o distanta in timp de o luna jumatate”, a precizat Berna.

Procesul lui Darius Vâlcov va continua la Curtea Supremă anul viitor, următorul termen a fost stabilit pe 6 ianuarie.

La detectorul de minciuni

Vâlcov a negat vehement această acuzaţie, iar în timpul anchetei la DNA procurorii l-au dus la poligraf- detectorul de minciuni. Astfel, conform constatării criminalistice, la întrebarea „Aţi primit, în mod direct, vreo sumă de bani de la Berna Theodor în legătură cu contractele încheiate între SC Tehnologica Radion SRL şi SC Compania de Apă Olt SA, la sediul SC Tehnologica Radion SRL?”, la care Vâlcov a răspuns „Nu”, s-a constatat că răspunsul acestuia a provocat modificări specifice comportamentului simulate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here