Siminica Mirea: Vreau să acționez, ca senator de Olt, pentru binele locuitorilor acestui județ

Interviu cu Siminica Mirea, prim-vicepreşedinte executiv al PNL Olt şi candidată pentru un loc de senator pe prima poziţie a listei

Doamnă Siminica Mirea, președintele USR, Nicușor Dan, a venit, săptămâna trecută, la Slatina pentru a lansa un mesaj de susținere pentru Dacian Cioloș. El a afirmat însă că USR nu va face alianță cu nici unul dintre partidele care îl vor susţine, de asemenea, pe Cioloş. Ce părere aveți de partidul care recent dădea publicității un sondaj în care USR avea mai multe procente decât PNL?

Întrebare extrem de lungă… mai multe răspunsuri. În primul rând, faptul că Nicușor Dan spune că nu va face alianță cu PNL-ul, este poziția domniei-sale. Îl simt pe acesta, în declarațiile sale publice, mult mai ferm atunci când spune că nu face alianță cu PSD-ul. Referitor la sondajul de opinie invocat de dumneavoastră, vă invit la un exercițiu al memoriei! În urmă cu doi ani, aceeași casă de studii sociologice îl da pe Victor Ponta câștigător în fața lui Klaus Iohannis cu zece procente. Rezultatul a fost altul.

Este USR partidul lui Soros?

Este un subiect care nu mă interesează. E prea multă propagandă în această temă de campanie prin care se sugerează că unele partide românești aparțin unor cercuri de interese din afara țării…

Să revenim la Olt. Cum primesc oamenii ofertele PNL pentru viitorul mandat parlamentar?

Discut cu oamenii în fiecare zi, iar oferta noastră este privită de ei ca singura alternativă la ceea ce spune PSD și nu a putut să pună în practică, timp de aproape 30 de ani.

În afară de proiectele PNL, oamenii vin ei înșiși cu proiecte? Ce vi se cere cel mai mult? De ce se plâng oamenii?

Punctați foarte bine. Agenda politicianului poate să nu corespundă cu agenda cetățeanului. Oamenii vor locuri de muncă, stabilitate legislativă, îndeosebi în sistemul fiscal și un bun-simț din partea autorităților locale în ceea ce înseamnă cheltuirea banului public. Aceste lucruri se regăsesc în programul de guvernare asumat de primul ministru Dacian Cioloș.

În această campanie electorală anumite trusturi de presă au pus și pun din ce în ce mai mult tunurile pe Cioloș, țintind decredibilizarea lui. Cât de mare este impactul asupra electoratului al acestor campanii de presă?

Haideți să ne uităm cine îl acuză pe primul ministru Cioloș! Să-i vedem pe acei politicieni care se erijează în apărători ai unor valori. Privindu-i cu atenție, înțelegem ce e de înțeles. Spre exemplu, din partea unei persoane cu probleme în justiție, astfel de poziții ar trebui să fie mai rezervate! Însă, unii nu au limite, iar așa ceva îi duce în penibil.

A ajuns la oameni semnalul schimbării pe care PNL l-a dat la nivel politic? Înțeleg ei rolul pe care liberalii și-l asumă?

Eu cred că semnalul nostru este destul de clar. Oamenii au înțeles cine vrea să schimbe România în bine și cine vrea s-o întoarcă în trecut. Ne asumăm un rol istoric și cred că liberalismul poate da o guvernare cu adevărat în interes public, cum nu a reușit stânga atâta vreme.

Ați avut și experiențe neplăcute în această campanie electorală? Afișe rupte, provocări, ciocniri?

O campanie electorală e o campanie electorală. Cu excese, cu derapaje… Nu vreau să vorbesc despre incidentele izolate. M-a frapat un lucru întâlnit într-un oraș al județului, acum câteva zile, când un candidat, care se declară din partea unui partid de dreapta, îi îndemna pe oameni să voteze cu el la Camera Deputaților şi cu PSD la Senatul României. Și tragic, și comic în același timp. Am mai văzut funcționari publici implicați în campanii, însă îi compătimesc atunci când cred că fac asta pentru a-și păstra locul de muncă. Ei nu înțeleg că locul lor de muncă e conferit de legislația care definește funcționarul public. Mai multe pe această temă, după 11 decembrie!

Credeți că, după 11 decembrie, veți putea face front comun cu parlamentarii de Olt ai celorlalte partide în probleme de ordin comun privind județul nostru?

Deschiderea mea este maximă. Vreau să acționez, ca senator de Olt, pentru binele locuitorilor acestui județ. Am rezerve dacă și ceilalți aleși din PSD vor gândi și vor vrea să acționeze la fel.

La începutul campaniei electorale ați declarat că alegătorii olteni nu mai pot fi manipulați de factorii de decizie ai localităților, că ei vor vota nu cum li se va cere, ci așa cum le va dicta conștiința. Simțiți asta în acțiunile dumneavoastră electorale, în contactul direct cu oamenii?

Îi simt pe oameni gata să facă marea schimbare. E o stare de spirit aparte. Plutește ceva în aer. E vântul primei schimbări adevărate în politica românească. Exact ceea ce simțeau românii după primul tur la prezidențiale.

Care sunt primele proiecte pe care viitorii parlamentari liberali din Olt se gândesc să le inițieze în Parlament?

Vorbim de două seturi de proiecte: proiecte județene și proiecte naționale. De un județ care să recupereze decalajul economic față de alte părți ale țării apărut în perioada cât a fost condus de stânga. La nivel național, vorbim de o administrație a bunului-simț, de un guvern pe care să-l susținem din parlament, pentru că e al românilor, și nu al baronilor. Pornind de la această abordare, avem dreptul să gândim că România ne aparține!

Aveți emoții în privința țintei electorale pe care PNL Olt și-a propus-o pentru alegerile din 11 decembrie, respectiv câștigarea a trei mandate de parlamentar?

Nu am emoții, am încredere în puterea de mobilizare a noastră, a liberalilor. Depinde doar de noi să obținem ceea ce ne-am propus. Argumentele pentru a alege trei parlamentari ajung în teritoriu la oameni. De aici încolo, nu mai e nimic de făcut. Partidul Național Liberal nu cumpără voturi și nu încalcă legea electorală pentru a obține un scor mai bun. E și asta o diferență între ei și noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here