Ministrul Justiţiei, după discuţia cu reprezentantul CE: MCV poate fi ridicat

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, s-a întâlnit, joi dimineaţă, cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, pentru a discuta despre funcţionarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

În urma discuţiei, ministrul Iordache a declarat că a susţinut în discuţia cu oficialul CE ridicarea MCV în cursul anului 2017. Potrivit acestuia, România îndeplineşte toate condiţiile ridicării MCV, instituţiile din domeniul justiţiei funcţionează în cadrul statului de drept şi, prin urmare, nu are sens ca MCV să fie prelungit până în 2019.

„România îndeplinește, în acest moment, toate condițiile pentru a fi ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare (…). Astfel, nu văd de ce ar trebui să funcționeze, în continuare, acest mecanism”, a spus Iordache.

El a mai precizat că, în România, statul de drept e consolidat, astfel că MCV nu ar mai trebui să existe. „La zece ani de la instituire, România a îndeplinit toate condiționalitățile pe care le-a avut: întărirea CSM, întărirea și eliminarea corupției mari și mici”.

Reprezentantul CE va mai avea întâlniri cu oficiali ai Parchetului General, ai ÎCCJ, cu ministrul Birchall şi cu Liviu Dragnea.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus în 2007, ca o condiţie a aderării României şi Bulgariei la UE şi se concentrează în special pe reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi combaterea crimei organizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here