Șmecheriile la examenul auto vor dispărea și în Olt: Proba practică va fi înregistrată video/Află de când

Șmecheriile la examenul auto pe care unii dintre candidați, dar și unii dintre instructorii școlilor de șoferi, spun că încă s-ar practica vor dispărea și în Olt, în sensul că proba practică va fi înregistrată video și în acest județ, începând de miercuri, 12 iulie.

Anunțul a fost făcut, marți, prin intermediul unui comunicat de presă, de Prefectura Olt.

„Prefectul județului aduce la cunoștință că începând cu data de mâine, 12.07.2017, la nivelul județului Olt proba practică va fi înregistrată atât video cât și audio, pentru asigurarea și verificarea legalității examenului de obținere a permisului de conducere”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Sistemele tehnice de monitorizare vor fi instalate pe autovehiculele folosite la susținerea probei practice.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, nu se înregistrează audio sau video proba practică susţinută pentru categoriile AM, A1, A2 şi A.

Stocarea datelor se realizează astfel încât să permită identificarea exactă a înregistrărilor după examinator, ziua și ora examinării.

„Înregistrările audio și video realizate nu reprezintă informații de interes public. În cazul în care candidatul contestă rezultatul probei practice, înregistrările vor fi puse la dispoziția instanței competente”, se mai precizeaza în comunicatul citat.

În 2015, mai mulţi instructori auto și-au arătat nemulțumirile față de reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor Olt, pe care îi acuzau de practici în afara legii. Mai precis, ei susțineau că instructorii ai căror cursanţi îndrăzneau să depună contestaţie după proba practică erau, ulterior, pedepsiţi de poliţişti.

Cea mai aprinsă poziție a avut-o, atunci, instructorul auto Ștefan Văduva, fost șef al Poliției Rutiere Olt.

„N-am contestat şi nu contest profesionalismul, cinstea, corectitudinea, am întrebat doar dacă funcţionează şi cum funcţionează această instituţie pentru că nu a funcţionat cum trebuie. Vai de mama instructorului al cărui elev a avut curaj să facă o contestaţie. Acesta n-a mai văzut candidaţi admişi, cu zecile. Este o practică. Oamenii nu merg să facă contestaţie pentru că le e frică şi primesc acelaşi răspuns pe care l-am primit şi eu: n-am monitorizare video ca să mă pronunţ. Contestatarul nostru nu contestă calificativul «admis» sau «respins», contestă faptul că examinatorul, din varii motive, n-a putut să-i evalueze capacităţile, îndemânarea lui de conducere. Contestatarul spune că poate să conducă, dar probabil a greşit examinatorul şi vrea pe cine care să-l reevalueze”, spunea Ştefan Văduva.

Conflictul a avut nevoie de o mediere la nivelul Prefecturii Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here