NATO intervine în FORȚĂ pentru o împăcare ISTORICĂ între Germania și Turcia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat săptămâna trecută cu miniştrii de externe turc şi german pentru a le cere să-şi rezolve diferendele cu privire la vizitele la bazele aeriene turce, informează duminică Reuters.

Germania a refuzat să-i extrădeze pe solicitanţii de azil despre care Turcia susţine că sunt implicaţi în puciul eşuat de anul trecut, iar Ankara a refuzat să le permită parlamentarilor germani să-i viziteze pe militarii ţării lor staţionaţi la două baze aeriene de pe teritoriul Turciei.

Militarii germani de la baza Konya (situată la 250 km sud de capitala turcă Ankara) contribuie la misiunea de supraveghere aeriană a NATO, iar trupele germane staţionate la o altă bază aeriană, Incirlik, au fost deja transferate în Iordania.

NATO a anunţat că Stoltenberg i-a sunat vineri pe Sigmar Gabriel şi pe Mevlut Cavusoglu şi le-a cerut să rezolve disputa. „Sperăm că Germania şi Turcia sunt în stare să găsească o dată reciproc acceptabilă pentru o vizită”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

Forţele armate ale Germaniei se află sub control parlamentar, iar Berlinul insistă ca parlamentarii să aibă acces la militarii ţării lor. De altfel, într-un interviu televizat difuzat duminică, cancelarul german Angela Merkel a insistat că parlamentarilor germani trebuie să li se permită să-i viziteze pe militarii Bundeswehr la baza aeriană a NATO din Konya.

„Toată această chestiune este nefericită, foarte nefericită”, a declarat Merkel la postul public ARD, adăugând că este nevoie de mai multe discuţii pentru a găsi o soluţie, chiar şi cu ajutorul NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here