Cutremur de 7 grade în China: cel mai înalt GRAD de ALERTĂ/UPDATE: Peste 100 de morți

Autorităţile chineze au decretat cel mai înalt nivel de alertă în urma cutremurului de 7 grade care a lovit marţi regiunea Jiuzhaigou din provincia Sichuan, în nord-vestul Chinei, potrivit Xinhua.

Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 60 au fost rănite, informează Xinhua.

UPDATE: Inițial, autoritățile chineze nu au recunoscut proporțiile dezastrului, dar apoi, la presiunile opiniei internaționale au început să recunoască.

Comisia naţională pentru prevenirea catastrofelor a estimat că până la 100 de persoane şi-ar fi putut pierde viaţa, bilanţul bazându-se pe cifre cuprinse în recensământul realizat în 2010 în această regiune muntoasă şi slab populată. Seismul ar fi putut de asemenea să provoace rănirea a mii de alte persoane, a completat Comisia în cadrul unui comunicat publicat pe site-ul oficial în care se mai arată că peste 130.000 de locuinţe au fost afectate.

Zona afectată de seism cuprinde Parcul naţional Jiuzhaigou, o regiune izolată a platoului tibetan, care figurează pe lista Patrimoniului mondial UNESCO. Această zonă este intens frecventată de turişti şi este renumită pentru frumuseţea lacurilor sale, notează sursa citată. Cel puţin un turist şi-a pierdut viaţa şi patru au fost răniţi, a consemnat Cotidianul Poporului, în timp ce alţi o sută au rămas blocaţi în parcul naţional. Peste 38.000 de persoane au vizitat marţi parcul Jiuzhaigou, precizează sursa citată.

 

Echipe de salvare au fost trimise în regiunea afectată pentru a demara operaţiunile de urgenţă, potrivit unui comunicat de presă dat de autorităţi.

Potrivit analizei preliminare a autorităţilor chineze, aproximativ 130.000 de locuinţe au fost afectate, informează AFP.

Seismul s-a produs la ora locală 19:19 (13:19 GMT) în apropierea parcului naţional Jiuzhai Valley.

Cutremurul a fost măsurat la magnitudinea 7 de China Earthquake Networks Center (CENC), în timp ce Institutului geologic american USGS a anunţat o magnitudine de 6,5.

Şi în ceea ce priveşte adâncimea seismului, informaţiile diferă: în timp ce USGS a stabilit o adâncime de 10 km, seismologii chinezi au măsurat o adâncime de 20 km.

Unda de şoc a fost simţită şi în Beijing, aflat la o distanţă de 1.200 de km

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here