Donald Trump, prins între ciocan și nicovală: de ce NU poate lansa FOC și FURIE spre Coreea de Nord

Ameninţarea cu un potop de ‘foc şi furie’ lansată de preşedintele Donald Trump împotriva Coreii de Nord marchează o nouă escaladare a tensiunilor între Washington şi Phenian, dar în practică opţiunile militare ale liderului de la Casa Albă rămân limitate, întrucât orice acţiune militară a SUA ar putea antrena o ripostă violentă a regimului de la Phenian, mai ales împotriva Coreii de Sud, se estimează într-o analiză publicată miercuri de AFP.

Administraţia Trump ar putea decide, eventual împreună cu aliaţii ei, să nu aştepte ca Phenianul să atace primul şi să lanseze o lovitură preventivă împotriva Coreii de Nord şi a instalaţiilor militare ale acesteia, informează Agerpres.

Dar chiar şi un atac american punctual şi limitat ar putea fi urmat de o ripostă disproporţionată a liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, care a continuat consecvent dezvoltarea cu succes a programelor nuclear şi de rachete balistice iniţiate de tatăl său, Kim Jong-Il.

Conform unor informaţii neoficiale apărute în presa americană, Coreea de Nord ar fi reuşit să miniaturizeze suficient de mult o bombă atomică pentru a putea să o amplaseze pe o rachetă balistică intercontinentală.

Încă călcâiul lui Ahile rămâne Coreea de Sud. Capitala sa, Seul, se află la numai 55 de kilometri de frontiera cu Coreea de Nord şi este astfel în raza de acţiune a artileriei nord-coreene. Iar într-o astfel de eventualitate pagubele materiale şi pierderile de vieţi omeneşti ar putea fi considerabile.

Mai mult decât atât, situaţia ar putea degenera şi evolua inclusiv cu implicaţii geopolitice şi economice greu de anticipat, o necunoscută fiind şi reacţia Chinei, aliatul nord-coreenilor.

SUA dispun de mijloacele militare pentru a lovi bazele unde Coreea de Nord îşi dezvoltă programul nuclear şi are stocurile de armament, armata americană având bombe capabile să penetreze instalaţiile subterane protejate de straturi groase de beton armat. Bombardierele invizibile B-2 pot fi echipate cu cele mai sofisticate bombe din arsenalul SUA şi ar putea decola de la baza aeriană din insula Guam.

Într-un atac preventiv american ar putea fi utilizate şi rachetele de croazieră convenţionale pentru a diminua puterea de foc a nord-coreenilor, distrugându-le cel puţin o parte din piesele de artilerie şi lansatoarele de rachete. Totuşi, chiar şi în urma unei astfel de acţiuni bine puse la punct, armata nord-coreeană şi-ar putea salva suficiente arme pentru a putea riposta provocând pierderi grele vecinului din sud.

Deocamdată, nord-coreenii au ameninţat cu un atac asupra insulei Guam, un avanpost strategic al SUA la circa 3.500 de kilometri de Coreea de Nord. Un astfel de atac ar putea fi executat cu rachete cu rază medie de acţiune, a căror tehnologie se pare că Phenianul o stăpâneşte mai bine decât pe cea a rachetelor balistice intercontinentale. Însă insula Guam este protejată de un sistem antirachetă THAAD, similar celui desfăşurat recent şi în Coreea de Sud.

Pot fi imaginate şi unele scenarii de ripostă aparent puţin probabile, cum ar fi transportarea unei bombe nucleare nord-coreene de mici dimensiuni cu o navă de pescuit greu detectabilă şi detonarea bombei într-unul din porturile sud-coreene

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here