În atenția Gărzii de Mediu: Primăria Balș și operatorul de salubritate al orașului ÎNCALCĂ LEGEA

Primăria Balș și operatorul de salubritate cu care instituția are contract, SC Salubris SA, încalcă legea în privința depozitării gunoiului menajer. Totodată, primarul orașului, Mădălin Teodosescu, dintr-o încăpățânare de neînțeles, refuză să introducă pe ordinea de zi a ședințelor consiliului local proiectul de hotărâre prin care Balșul urmează să-și achite obligația de membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară «Olt-Eco», aprobând scoaterea la licitație a serviciilor de colectare, transport și gestiune a activității de operare a centrului de management integrat al deșeurilor Bălteni, lucru care va pune în imposibilitate de funcționare serviciile de colectare a gunoiului în oraș, cea care va avea de suferit fiind, evident, populația orașului.

Mai precis, este vorba de aprobarea și avizarea documentelor necesare derulării procedurilor de licitație publică organizate în vederea atribuirii „contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor și altor fluxuri de deșeuri, componente ale serviciului de salubrizare de pe raza județului Olt”, precum și a „contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activității de operare a centrului de management integrat al deșeurilor Bălteni și a stațiilor de transfer, precum și monitorizare a depozitelor neconforme închise din județul Olt”. 

Neadoptarea proiectului împiedică scoaterea la licitație a caietelor de sarcini, lucru care pune în întârziere aplicarea Sistemului integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt, pentru care s-au plătit peste 30 de milioane de euro din fonduri europene. În plus, dacă Consiliul Local Balș nu pune în dezbatere și nu aprobă respectivul proiect de hotărâre, orașul de pe malurile Oltețului riscă să își piardă statutul de membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară «Olt-Eco», caz în care va plăti penalități uriașe, iar operatorul de salubritate cu care se află acum în contract nu va avea unde să depoziteze gunoiul menajer colectat.

Deja la acest capitol se încalcă legea, întrucât Salubris SA depozitează acum gunoiul în apropierea gropii de gunoi a orașului care a fost închisă oficial pentru neconformitate. În plus, primăria nu stă nici ea confortabil în privința legislației care reglementează mediul înconjurător, întrucât depozite de gunoi menajer au început să apară și în alte zone de pe raza orașului, fără ca instituția să ia vreo măsură.

De altfel, între Primăria Balș și SC Salubris SA exstă de mulți ani o complicitate căreia ambelor părți le vine greu să îi pună capăt. Anul trecut, Curtea de Conturi a descoperit că, pe tot parcursul anului 2015, primăria acestui oraș a plătit sume imense de bani operatorului de salubritate, nu doar pentru servicii efectuate, ci şi pentru lucrări care se regăsesc doar în facturi. Potrivit surselor OLT-ALERT, angajaţii firmei de salubritate ar fi adunat gunoiul cu mătura de pe străzi şi ar fi spălat şoselele nu doar vara, ci şi toamna şi iarna, în zilele cu ploi torenţiale şi cu ninsori puternice. Pe cât de hilară, pe atât de revoltătoare este situaţia, în condiţiile în care pentru astfel de servicii inexistente administraţia publică a oraşului a plătit aproape 1,6 miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here