Din ce în ce mai mulţi patroni din Olt nu plătesc salariile la timp/Reclamaţii cu duiumul la ITM

Tot mai mulţi angajaţi din Olt reclamă în ultima perioadă la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt faptul că patronii nu le achită la timp salariile, potrivit gazetaoltului.ro. Numărul reclamaţiilor de acest gen se ridică la aproape 50 de procente din totalul sesizărilor, susţin reprezentanţii  instituţiei.

La sediul ITM Olt s-au primit de la începutul anului numeroase sesizări din partea salariaţilor unor unităţi din judeţ privind neacordarea salariului la termenele prevăzute în contractele individuale de muncă. Oamenii se plâng de faptul că nu şi-au mai primit banii de luni bune. Deşi legislaţia muncii stipulează clar că salariile se plătesc înaintea oricăror obligaţii ale angajatorului, puţini patroni ţin cont de asta.

Până în prezent s-au înregistrat la ITM Olt un număr de 351 sesizări. Dintre acestea nu mai puţin de 170 vizează neplata drepturilor salariale la termenul stabilit în contractul individual de muncă, contractul colectiv de munca sau regulamentul intern”, a precizat, pentru gazetaoltului.ro, Bogdan Ţucă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt.

Codul muncii nu prevede expres o amendă, pentru neacordarea drepturilor salariale la termenul prevăzut prin contractul de muncă. În schimb, nerealizarea măsurilor trasate de către inspectorii de muncă este sancţionată, conform prevederilor Legii 108/1999, cu amendă cuprinsă între 5.000  şi 10.000 lei. Salariatul neplătit la timp are dreptul să ceară dobândă pentru întârzieri, plus actualizarea sumei datorate de angajator cu rata inflaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here