Garda de Mediu Olt: Slatina, oraș nepoluat. Investițiile marilor agenți economici în protecția mediului au dat rezultate

Investițiile pe care unii dintre cei mai mari operatori economici de pe platforma industrială a Slatinei le-au realizat în ultimii ani au dus la un aer mai curat în zonă, noxele din atmosferă scăzând și cu 50%, potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu Olt.

Este cazul SC Alro SA, Electrocarbon și TMK Artrom, unde investițiile în domeniul protecției mediului au luat avânt. Pentru că noxele emise de instalațiile acestor companii au scăzut simțitor, instituțiile de mediu le-au eliberat, anul trecut, noi autorizații integrate de mediu care oglindesc noile limite atinse.

„În Comitetele de Analiză Tehnică, împreună cu Serviciul  Avize, Acorduri, Autorizări și Serviciul Monitorizare si Laboratoare din cadrul Agenției pentru Protectia Mediului Olt, au fost stabilite noi limite de emisie pentru instalatiile pentru care s-au emis noi autorizatii integrate de mediu de pe platforma industrială Slatina. Este cazul SC Alro SA, SC Electrocarbon SA și SC TMK Artrom SA. Aceste limite de emisie au fost cu 40-60% mai mici decât în autorizatiile anterioare și au putut fi atinse prin mai multe investiții și măsuri. Au fost montate filtre performante pentru retinerea poluantilor atmosferici și au fost modernizate arzătoarele pentru reducerea concentrației de NOx din gazele de ardere. A fost înregistrată scăderea procentului de sulf din materia primă, cocs petrol, cu 50%, de la 6% la 3%, astfel încât să acest lucru să conducă la o scădere de aproximativ 50% a tuturor compușilor cu sulf rezultați din procesele de producție”, a explicat șeful Gărzii de Mediu Olt, comisarul șef Gheorghe Neacșa. 

În urma acestor actiuni s-a constatat că valorile determinate de stația automată de monitorizare a calității aerului au scăzut cu 30% la indicatorii cu proveniență preponderent industrială (dioxid de sulf si monoxid de carbon) si nu au mai fost înregistrate depășiri ale valorilor limită la acești indicatori. Datele au fost furnizate de Seviciul Monitorizare si Laboratoare din cadrul APM Olt, a mai precizat șeful Gărzii de Mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here