Carmen Dan, aspru criticată de poliţişti: Modificările la statutul poliţiştilor vor politiza sistemul şi vor pune ofiţerul la dispoziţia şefului care îl va putea elimina la propria dorinţă

Modificările pregătite de Ministerul de Interne la statutul poliţiştilor sunt aspru criticate de către oamenii legi. Aceştia susţin că prin noua lege se aprobă posibilitatea ca poliţiştii să fie controlaţi de şefi care îi pot muta de la o structură la altă fără a cere aprobare.

Sindicaliştii din poliţie susţin că prin aceste modificări se încercearcă o mare mare politizare a sistemului şi introducerea posibilăţii eliminării ofiţerilor incomozi.

„Nu se poate să te joci cu destinele oamenilor, să îi muţi aşa, cum vrei tu, când vrei tu, unde vrei tu. Dacă lucrurile astea vor trece în statutul poliţistului, ne putem considera în 1987, ne întoarcem acolo”, a acuzat Dumitru Coarnă, lider sindical din poliţie, pentru Digi24.

Sindicalistul a dat exemplu şefului de la Serviciul Omoruri, Radu Gavriş, care a provocat mare supărare ministrului Carmen Dan când a criticat că prin legile din justiţie prin care se introduce şi eliminarea probelor obţinute în baza camerelor de supraveghere sistemul va fi tras înapoi cu 20 de ani.

Carmen Dan i-a cerut ulterior acestor critici publice să „facă un pas în spate”, ceea ce a stârnit imediat proteste a poliţiştilor care şi-au arătat sprijinul şi aprecierea pentru profesionalismul şi activitatea lui Radu Gavriş.

Dacă modificările vor fi făcute precum se pregăteşte, Dumitru Coarnă arată că acesta ar putea fi oricând mutat de la Bucureşti la Baia Mare sau oriunde doreşte şeful care primeşte ordin politic.

„Acel om nu a putut fi schimbat pentru că el a venit prin concurs. Ori dacă o să treacă acestă instituţie a destituirii din funcţia de conducere în urma unei evaluări, Gavriş era destituit de ieri, de a doua zi după interviu”, a precizat Dumitru Coarnă.

O altă modificare a statutului poliţistului propune ca agenţii şi ofiţerii să fie puşi la dispoziţie, adică scoşi pe tuşă, în momentul în care împotriva lor este demarată o cercetare disciplinară, ceea ce încalcă exact prezumţia de nevinovăţie atât de mult iubită în rândul politicienilor.

„Prezumţia de nevionovăţie dispare din oficiu, iar acesta manieră de punere la dispoziţie dă posibilitatea şefilor să înlăture de îndată orice poliţist care ori nu e de acord cu compromisurile la care este supus ori este incomod pentru acel şef”, spune Cosmin Andreica, alt lider sindical din poliţie.

Oficialii Ministerului de Intene spun că deocamdată nimic nu este bătut în cuie şi dau asigurări că vor ţine cont de toate punctele vedere venite de la poliţişti.

Proiectul de modificare a statutului poliţistului este în faza de consultări, însă sindicaliştii susţin că se poate adopa mai repede, prin ordonanţă de urgenţă.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here