Legile Justiției, din nou în centrul atenției: Camera Deputaţilor a adoptat pentru a treia oară modificarea statutului magistraţilor

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 16 mai, modificările la Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor, cu 11 voturi „pentru” şi patru „împotrivă”.

Actul normativ este adoptat a treia oară, după două decizii de neconstituţionalitate ale CCR. Au fost 181 de voturi „pentru” şi 74 de voturi „împotrivă”.

Redăm mai jos comunicatul Camerei

Principalul amendament propus de PSD şi adoptat vizează alineatul (3) al art. 96 din Legea 303 privind eroarea judiciară, cu următorul conţinut: „Alineatul (3) al articolului 96 privind eroarea judiciară se modifică şi va avea următorul cuprins: (3) Există eroare judiciară atunci când: a) S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară; b) S-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod vădit şi indubitabil contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile, au fost afectate drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară”.

Un alt amendament al social-democraţilor se referă la modificarea alineatului (4) din art. 96: „Prin Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală, precum şi prin alte legi speciale, pot fi reglementate ipoteze specifice în care exista eroare judiciară”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here