Dr. Ovidiu Bojor (93 de ani): „Să mâncăm asta des, deoarece previne infarctul, stimulează rinichii și ficatul și calmează sistemul nervos”

Ovidiu Bojor este un academician și fitoterapeut român, membru al Academiei de Știinte Medicale. Este dețînător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diplomă de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române. Ovidiu Bojor este un renumit farmacist și deopotrivă fondator al fitoterapiei moderne în România.

Dr. Ovidiu Bojor afirmă despre ceapă că are proprietăți terapeutice excelente. Întrucât conține antibiotice din plante, este folosită pentru tratarea răcelilor și combaterea bacteriilor și a altor germeni patogeni.

Ceapă are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, fluidizand sângele, pentru a împiedică formarea cheagurilor de sânge, depunerea de plăci aterosclerotice și apariția unui infarct miocardic. Potrivit studiilor, ceapă conține un compus numit alil propil disulfid, care, la fel că insulină, ajută la reglarea nivelurilor zahărului din sânge.

Este de ajutor celor care au glicemia mare sau diabet, datorită efectelor hipoglicemiante. De asemenea, ceapă are efecte stimulente dar și calmante asupra sistemului nervos, astfel stimulând ficatul și rinichii, având o acțiune diuretică care ajută la eliminarea ureei și a clorurilor.

Ceapă este benefică în caz de:

răgușeală, tușe
edeme
ascită
ciroză
pleurezie
pericardita
prostatită
adenom de prostată
Datorită proprietăților antiseptice poate fi folosită și extern în caz de:

stomatite, afte bucale
furunculoză
abcese
panaritiu
negi
pistrui
ulcerații cutanate
degeraturi
înțepături de insecte
Aplicați local cepe coapte sau sub formă de suc de 3-4 ori pe zi.

Cum se prepară?

Ovidiul Bojor recomandă consumul a 1-2 cepe pe zi. Sau puteți lua tinctura de ceapă, preparată în casă: tăiați 2 cepe mici felii și puneți la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Lăsăți 10 zile, apoi strecurați și luați câte 2 lingurițe pe zi, cu putință apă, înainte de masă de prânz și de cină. În caz de prostatite și diabet de tip 2 faceți cure de 10 zile, timp de 6 luni.

În caz de tușe, laringita, bronșite, beți decoct din 4-6 cepe fierte într-un litru de apă, îndulcit cu miere, câte 1-2 căni pe zi. În caz de afecțiuni biliare puneți 1-2 cepe la macerat în 100 ml de ulei de măsline și luați 2-3 lingurițe pe zi.

Alte beneficii pentru sănătate

Scrieri antice atestă că ceapă a fost folosită încă din anul 4000 i.c. că tratament pentru mai multe boli. În al doilea război mondial, vaporii din pastă de ceapă au fost utilizați pentru diminuarea durerii și grăbirea vindecării rănilor.

Chiar și în prezent, ceapă oferă multiple beneficii pentru sănătate:

anemie – are un conținut ridicat de fier
antiinflamator – angentii antiinflamatori din ceapă sunt utili pentru diminuarea simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi artrită și guță
antiseptic – lupta împotriva infecțiilor provocate de bacterii, inclusiv E. coli, salmonella și este eficientă împotriva tuberculozei și infecțiilor tractului urinar, cum ar fi cistita
tensiune arterială – indiferent dacă este consumată crudă sau fiartă, ceapă ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Ajută la subțierea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge și curată sângele de grăsimi nesănătoase
colesterol – mâncând o jumătate de ceapă crudă în fiecare zi, valorile colesterolului rău se vor diminua, se vor estompa manifestările trombozei și vor fi prevenite accidentele cardiovasculare
prevenirea cancerului de colon – fructo-oligozaharidele din ceapă stimulează înmulțirea bacteriilor bune din colon și ajută la reducerea riscului creșterii tumorilor care s-ar putea dezvoltă la nivelul colonului
constipație și flatulență – pentru ameliorarea constipației cronice și flatulentei se va consumă ceapă din belșug
diabet – cromul din compozită cepei menține sănătatea celulelor persoanelor care suferă de diabet, contribuie la scăderea nivelului de insulină și crește toleranță la glucoză
proprietăți diuretice și de curățare a sângelui – ceapă împiedică retenția de apă, ajută la eliminarea nisipului din urină, ameliorează guță și artrită
tulburări ale urechii – pentru a opri tinitusul, în anumite culturi se introduce în ureche puțînă vată înmuiată în suc de ceapă
căderea părului – cercetările au demonstrat că sucul de ceapă aplicat pe scalp de două ori pe săptămâna timp de două luni duce la regenerearea părului
rapel imunitar – ceapă intensifica circulația sanguină și stimulează transpirația. Este utilă pe vreme rece pentru îndepărtarea infecțiilor, reduce febra și transpirația manifestate în răceală și gripă
osteoporoză – s-a descoperit recent că un din component regăsit în ceapă previne fragilizarea oaselor
probleme respiratorii – se mixează cantități egale de suc de ceapă și miere și se iau câte 3-4 lingurițe din acest amestec zi de zi pentru fluidizarea mucusului și prevenirea formării acestuia; de asemenea, ceapă este unul din cele mai bune remedii împotriva răcelilor
libidou scăzut – ceapă este un afrodisiac puternic, după usturoi. Pentru obținerea acestui efect, soiul alb este cel mai eficient.
infecții ale tractului urinar – se fierb câteva bucăți de ceapă albă în jumătate de litru de apă până când apă se evaporă. Se strecoară prin sită, se lasă să se răcească și se bea. Proprietățile antibacteriene ajută la calmarea senzației de arsura la urinat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here