A început „Oltenii și… restu’ lumii”. Trei zile de distracție și voie bună în Slatina/ Programul festivalului/ VIDEO+FOTO

Și din nou oltenii au instituit, vineri, „Vama oltenească” la Podul Olt, acolo unde a început cea de-a 24-a ediție a Festivalului de umor „Oltenii și… restu’ lumii” și unde au fost prezenți, alături de reprezentanții autorităților locale și județene, primarul Emil Moț și președintele CJ Olt, Marius Oprescu, vicepremierul Paul Stănescu, parlamentarii social-democrați de Olt și invitații speciali de anul acesta ai festivalului, cântăreața Oana Sârbu și actorul Vasile Muraru. Invitații au fost primiți cu pâine și sare, cu zaibăr, patramă cu mămăligă și cu nelipsitul praz oltenesc.

Invitații au fost primiți, pe ritmurile melodiei „M-a făcut mama oltean”, de organizatori și de mai multe ansambluri de dansatori populari, venite din mai multe zone ale țării. S-a râs la o scenetă comică susținută de actorii George Constantinescu și Paula Chirilă, și invitații s-au prins în horă, după care au plecat, în trăsuri, spre esplanada din centrul orașului, pentru deschiderea propriu-zisă a festivalului. Aici au primit „pașaportul de oltean”, au vizitat standurile artiștilor populari și pe cele culinare și s-a dat cep butoiului cu must, rol îndeplinit de actorul Vasile Muraru.

Paul Stănescu: „Este emoționant. N-am plecat demult, de doi ani, dar este emoționant. Chiar mă simt ca acasă. Aici, cu voi, cu toți, ne știm de o viață întreagă, ce poate fi mai frumos? La o cană cu vin, la o fasole… E nevoie și de momente în care trebuie să ne relaxăm, este nevoie ca niciodată să nu uităm tradițiile, obiceiurile, pentru că este vorba despre istoria noastră. Cultura, tradițiile, obiceiurile și religia, credința noastră ortodoxă, ele ne-au fixat pe acest pământ de mii de ani și niciodată nu trebuie să uităm aceste lucruri”.

Marius Oprescu: „Avem un festival pe care, deși îl ținem de 24 de ani, de fiecare dată este total «dezorganizat». Este foarte frumos, ca la olteni, ne-a lăsat vremea, deși de dimineață părea că lucrurile nu sunt în regulă. Ținem, deci, și a 24-a ediție a Festivalului «Oltenii și… restu’ lumii», un festival devenit național, cu care chiar ne mândrim cu toții”.

Emil Moț: „E o zi de sărbătoare. Orașul Slatina este în zi de sărbătoare. Îi avem aici pe oltenii noștri, pe slătinenii noștri, este o zi foarte frumoasă și de astăzi începe distracția pentru trei zile. Ne vom simți foarte, foarte bine. Avem zaibăr, avem praz, avem și pastrama noastră tradițională. Îi așteptăm pe dragii noștri slătineni pe Esplanadă, de azi până duminică. Avem trei zile superbe de distracție, să ne bucurăm de umorul nostru oltenesc”, a ținut să spună primarul Emil Moț.

La deschidere au fost prezenți și senatorii Siminica Mirea și Renică Diaconescu, deputații Dan Ciocan, Marius Iancu, Alexandru Stănescu, Virgil Delureanu și Ioan Ciugulea, vicepreședinți ai Consiliului Județean Olt, directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Florin Barbu, șeful Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian Chesnoiu, viceprimarul Gigi Ernes Vîlceleanu, mai mulți angajați ai primăriei.

Trei zile de distracție și voie bună, cu spectacole folclorice și de muzică ușoare

Slătinenii au la dispoziție trei zile de distracție și voie bună. Pe Esplanadă îi așteaptă produse culinare dintre cele mai diverse, de la mititei și fripturi la grătar la vițel la proțap.  Este redeschis și Târgul meșterilor populari, pentru cine iubește arta populară, dar și Târgul producătorilor agroalimentari pentru pofticioșii de brânzeturi de la munte și pastramă, de dulciuri de casă și alte produse.

Vor fi spectacole folclorice, dansuri populare, concursuri de bancuri, actori pe papainoage, fachiri, statui vivante, o paradă a portului popular, expoziții de caricatură, prezentări de carte și recitaluri ale unor vedete naționale.

Iată programului întregului festival, pe zile și ore:

Imagini foto și video de la deschidere:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here