Paul Stănescu, despre schimbarea denumirii județului Olt în Olt-Romanați: „O reparație istorică”

Revenit, vineri, în Slatina, pentru a participa la Festivalul de umor „Oltenii și… restu’ lumii”, vicepremierul Paul Stănescu a spus despre referendumul local pentru modificarea demunirii județului Olt în Olt-Romanați că este important și că noua denumire a județului ar fi, de fapt, o reparație istorică pentru cei din fostul județ Romanați, desființat de fostul partid comunist.

Referendumul local va fi organizat o dată cu cel național de modificare a Constituției României la capitolul dedicat familiei.

„Ambele referendumuri sunt importante. Și referendumul pentru familie, pentru că Partidul Social Democrat e un susținător al familiei tradiționale, familia alcătuită dintre un bărbat și o femeie. 

Ne-am propus ca, o dată cu referendumul național, să avem și un referendum local, și, ca o reparație istorică, aș putea spune, județul nostru, ca să fie mai puternic din toate punctele de vedere, să se numească Olt-Romanați. Noi facem tot ce e legal pentru acest lucru și sperăm ca oamenii să vină la vot pentru că e vorba de o reparație istorică. Până la urmă, să nu uităm că Izlazul era în județul Romanați, au fost cele mai importante momente istorice, începuturile României Modernie, Proclamația de la Izlaz; am avut și un cetățean din județul Romanați, Popa Șapcă din Celei. Așa că ne leagă foarte multe lucruri, și eu sunt convins că majoritatea oltenilor gândesc ca noi, toți cei care ne-am gândit la acest lucru. Și sper ca la referendum să avem un rezultat bun. Și la cel național, și la cel local”, a declarat Paul Stănescu.

Referendumul pentru familia tradițională va avea loc în 7 octombrie, după ce Senatul a votat, definitiv, această inițiativă, și tot atunci va fi organizat și referendumul local pentru modificarea denumirii judeţului Olt în Olt-Romanaţi.

Organizarea referendumului local s-a stabilit în ședința ordinară a Consiliului Județean Olt din august 2017, după ce autoritățile locale din Caracal, reprezentanți de seamă ai culturii locale, oameni de afaceri locali și aproape toți parlamentarii de Olt dezbătut ideea și au căzut de acord pe acest subiect.

Consilierii județeni au aprobat, cu majoritate de voturi, un proiect de hotărâre privind consultarea cetățenilor, prin referendum, în legătură cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt. Deși s-a stabilit, inițial, să fie organizat la data de 15 octombrie 2017, aleșii județului au adoptat o nouă hotărâre prin care referendumul local a fost amânat până la organizarea referendumului pentru familie, astfel încât ambele consultări să aibă loc în același timp.

Într-o atare situație, aleșii Oltului vor relua, în cadrul unei ședințe, subiectul referendumului local pentru stabilirea noii date la care se va desfășura consultarea populației pentru adăugarea, la numele județului Olt, și denumirea Romanați.

Referendumul local va fi validat prin lege de Parlamentul României, actul normativ urmând să cuprindă precizarea pe care autoritățile locale au făcut-o din capul locului, aceea că, dacă proiectul va avea acordul majorității populației, cetățenii nu vor suporta nici un cost cu schimbarea documentelor care țin de identitate, acestea urmând să fie preschimbate, gratis, atunci când le vor expira termenul de valabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here