Liberalii au cerut anularea referendumului pentru Olt-Romanați în ședința CJ. Cererea le-a fost respinsă

Consilierii județeni ai PNL au solicitat, în ședința de joi a Consiliului Județean Olt, anularea celor două hotărâri prin care a fost stabilită data organizării referendumului local pentru atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt, pe motiv că nu s-ar respecta un termen între data adoptării celor două acte normative și data organizării consultării populației.

Cererea în anulare promovată de PNL Olt, prin președintele organizației, Liviu Voiculescu, a fost supusă votului la categoria propunerilor suplimentare a ordinii de zi.

Solicitarea a fost respinsă de majoritatea consilierilor după ce, în prealabil, compartimentul de specialitate al Consiliului Județean a verificat și s-a pronunțat că cele două hotărâri privind referendumul local sunt legale.

Președintele CJ, Marius Oprescu, a declarat că inițiativa liberalilor a fost una exclusiv politică.

„Solicitarea președintelui PNL de anulare a celor două hotărâri cu privire la organizarea referendumului pentru Olt-Romanați s-a bazat pe un demers politic, acela de a fi împotriva acestui referendum. Bineînțeles că cele două hotărâri, dar și toate hotărârile pe care le emite Consiliul Județean, se încadrează în reglementările legale. În plus, pe cele două hotărâri am avut și acordul Autorității Electorale Permanente, sunt în regulă și demersul nostru merge mai departe”, a precizat Marius Oprescu.

În 6 și 7 octombrie 2018, o dată cu referendumul pentru revizuirea Constituției privind redefinirea familiei tradiționale, cetățenii județului Olt sunt chemați să răspundă cu DA sau NU și la întrebarea „Sunteți de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt?”

Inițiatorii acestui demers, reprezentanți ai administrației publice locale, oameni de cultură, dascăli, oameni de afaceri, Episcopia Slatinei și Romanaților, aleși locali și aproape toți parlamentarii de Olt, susțin că reușita acestei acțiuni ar însemna o reparație istorică în contextul fostului județ Romanați, desființat abuziv de regimul comunist în 1950.

Organizarea referendumului local s-a stabilit, pentru prima oară, în ședința ordinară a Consiliului Județean Olt din august 2017, după ce autoritățile locale din Caracal, reprezentanți de seamă ai culturii locale, oameni de afaceri locali și aproape toți parlamentarii de Olt au dezbătut ideea și au căzut de acord pe acest subiect.

Deși s-a stabilit, inițial, să fie organizat la data de 15 octombrie 2017, aleșii județului au adoptat o nouă hotărâre prin care referendumul local a fost amânat până la organizarea referendumului pentru familie, astfel încât ambele consultări să aibă loc în același timp și oamenii să nu fie chemați de două ori la urne.

Referendumul local va fi validat prin lege de Parlamentul României, actul normativ urmând să cuprindă precizarea pe care autoritățile locale au făcut-o din capul locului, aceea că, dacă proiectul va avea acordul majorității populației, cetățenii nu vor suporta nici un cost cu schimbarea documentelor care țin de identitate, acestea urmând să fie preschimbate, gratis, atunci când le vor expira termenul de valabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here