UPDATE/ Care este prezența în Olt la referendum/ Ultimele cifre date publicității de BEC

UPDATE / Până la ora 21.00, doar 7,32 % dintre cetățenii județului Olt își exprimaseră dreptul la vot în cadrul referendumului pentru redefinirea familiei.

Mai exact, 27.058 de persoane au votat până la ora 21.00 (ora închiderii secțiilor de votare), din totalul de 369.349 de persoane care sunt înscrise pe listele permanente.

Urna mobilă a fost utilizată în 727 de cazuri. De asemenea, 22.521 de oameni au votat pe listele permanente, iar 3.810 de persoane au votat pe listele suplimentare.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Până la ora 19.00, doar 6,55 % dintre cetățenii județului Olt își exprimaseră dreptul la vot în cadrul referendumului pentru redefinirea familiei.

Transformat, procentul de 6,55% înseamnă 24.199 de persoane care au votat, din totalul de 369.349 de persoane care sunt înscrise pe listele permanente.

Urna mobilă a fost utilizată în 596 cazuri. De asemenea, 20.191 de oameni au votat pe listele permanente, iar 3.412 de persoane au votat pe listele suplimentare.

•••

Referendumul de modificare a Constituţiei se desfăşoară timp de două zile, pe 6 şi 7 octombrie, adică sâmbătă şi duminică. Secţiile de votare vor fi deschise, în ambele zile, între 7 şi 21. De reţinut. Puteţi vota si daca nu va aflaţi în loclaitatea de domiciliu, la orice secţie de votare, şi veţi fi înscris pe listele suplimentare. Votează şi cetăţenii români din străinătate. Numărul total al românilor cu drept de vot este de 18. 951.721. Este nevoie de un prag de prezenţă de 30%, adică cel puţin 5. 685.517 de cetăţeni trebuie să meargă la vot. Dacă 25% – 4.737.930 din voturi sunt valabile, referendumul poate fi validat.

În privinţa procesului de vot în sine, dacă doriţi să vă exprimaţi opţiunea, vă prezentaţi la secția de votare, cu buletinul. Îl predaţi membrilor secţiei de votare şi veţi primi un buletin de vot şi o ştampilă. Reţineţi, votul este secret. este un drept al dumneavoastră. In cabină trebuie sa intrati singur. Apropo, la acest referendum, puteţi solicita şi urna mobilă, dacă nu vă puţei deplasa.

Buletinul de vot va avea înscrisă întrebarea: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?” Veţi avea două opţiuni, în două chenare. DA sau NU. Ca votul să fie valabil, trebuie să puneţi ştampila într-unul dintre chenare. Dacă puneţi ştampila în afara acestora sau în ambele chenare înseamnă că votul dumneavoastră este anulat. Dacă nu puneţi nicăieri ştampila, atunci înseamnă că vreţi să daţi un vot de blam. După ce vă exprimaţi opţiunea, împăturiţi buletinul de vot, astfel încât să nu se vadă cum aţi votat, îl introduceţi în urnă, predaţi ştampila, luaţi cartea de identitate şi cam atât.

Întrebarea de pe buletinul de vot este una generală, pentru că aşa prevede legea referendumului, dar se referă la o problemă cât se poate de punctuală. Practic sunteţi chemaţi la urne să spuneţi dacă sunteţi de acord ca o căsătorie să fie definită în Constituţie drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Dacă puneţi ştampila pe NU, atunci înseamnă că preferaţi actuala formă a Constituţiei, în care căsătoria este uniunea dintre soţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here