Otrăvurile pe care le consumi zilnic o dată cu alimentul care nu lipsește de la nici o masă

Pâinea este unul dintre cele mai cumpărate alimente din România. Tradiţia impune ca acest aliment să fie consumat în cantităţi extrem de mari la fiecare masă, motiv pentru care pâinea a devenit subiect de controverse în rândul specialiştilor. Oare este benefic pentru organism să consumăm pâine în condiţiile în care conţine atât de multe substanţe dăunătoare? 

La prima vedere pâinea este un aliment obişnuit, care conţine faină, apă drojdie şi în unele cazuri sare. De cele mai multe ori poartă numele materiei prime din care este realizată, adică pâine neagră sau pâine de secară. Pe lângă aceste aspecte clasice, pâine din comerţ, sau pâinea noastră cea de toate zilele, pe care o consumăm în cantităţi impresionante conţine numeroşi aditivi care au rolul de a o face mai apetisantă.

Spre deosebire de ţările civilizate, legea panificaţiei din România este una permisivă, care acceptă aproape orice ca brutarul să adauge pâinii sale pentru a o vinde cât mai repede. Acest aspect este unul contradictoriu pentru că specialiştii în nutriţie ne informează că aceste substanţe sau aditivi care se regăsesc în pâine nu fac deloc bine organismului uman.

La o analiză succintă printre cei mai cunoscuţi aditivi din pâine sunt: Oxidanţi, pentru modificarea elasticităţii glutenului: bromat de potasiu, iodat de potasiu, compuşi cu clor (dioxid de clor), peroxide de calciu, persulfat de amoniu; Reducători, pentru scăderea elasticităţii glutenului: cisteina, glutationul, sulfat de sodium (E- 514);

Emulgatori şi surfactant: esteri ai sorbitolului (E491,492,493,494,495), sucrogliceride (E-474 473), poliglicerinesteri(E-475,476), esteri ai propilenglicolului (E-477), esteri ai acidului lactic (E472b),esteri ai acidului tarctic (E-472 d) cu acizi graşi.

Agenţi de îngroşare, gelifiere: guma guar (E-412), guma garruba (E-410), amidon şi amidonuri modificate (E-1404,1420,1440), gluten, protein din soia, carboximetilceluloza (E-466);

Acidifianţi: acid acetic (E-260), acid lactic (E-270), acid fumaric (E-297), acid tarctric (E-334); Enzime exogene amilaze (fungice,bacteriene) proteaze, lipoxigenaza, pentozanaze ,amiloglucozitaze;

Agenţi de înălbire: carbonat de calciu (E-170), lactate de calciu (E-327), peroxide de benzoil; Conservanţi: acid propionic şi propionate (E-280,281,282,283), acid sorbic şi sorbanţi (E-200,201,202,203).

După cum se poate observa lista nu este deloc scurtă şi cei mai mulţi dintre aceşti emulgatori ne pun sănătatea în pericol. Nutriţioniştii sunt de părere că pâinea albă este cea mai nocivă dintre toate sortimentele, dar orice pâine conţine gluten, proteina din cereale care atacă necondiţionat sănătatea umană.

Printre cele mai comune boli provocate de consumul de gluten sunt: osteoporoza, boala de colon iritabil, boli inflamatorii intestinale, diverse tipuri de anemie, diverse tipuri de cancer, artrita reumatoidă, lupusul, scleroza multiplă, aproape toate celelalte boli autoimune, anxietate, depresii severe, schizofrenie, demenţă, migrene, epilepsie şi neuropatie.

Acestea fiind datele existente nu putem să ne întrebăm care este cauza pentru care în România se consumă atât de multă pâine? Este vorba despre ignoranţă sau pur şi simplu nepăsare?

Sursa: nutriceutic.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here