Expoziție inedită la Slatina, cu obiecte de artă din obuze, proiectile, grenade și cartușe, făcute de soldați

Marcând Centenarul Marii Uniri (1 decembrie 1918) și Ziua Armatei Române (25 octombrie 2018), Muzeul Județean Olt deschide, joi, la sediul instituției din Slatina, începând cu ora 13.00, o expoziție inedită cu peste 200 de bunuri culturale realizate de soldați, prizonieri de război anonimi sau de invalizi de război, din obuze, proiectile, grenade, cartușe, în timpul și după primul război mondial, transformate cu ingeniozitate și măiestrie în vaze pentru flori, râșnițe de cafea, brichete, spirtiere, veioze, sfeșnice pentru lumânări, căni pentru cafea sau ceai ș.a. Expoziția este organizată sub genericul „100 de ani de Arta Tranșeelor” și omagiază memoria soldaților și ofițerilor români ce au luptat pentru Neam și Țară în două războaie mondiale

Majoritatea obiectelor aparțin colecționarului Cristian Dumitru din Bucureşti, fiind achiziționate pe parcursul a 25 de ani din târguri de antichități, consignații, de la centre de colectare a fierului vechi din România și din Europa (Franța, Germania, Italia, Belgia) fiind încadrabile în ceea ce la nivel european face parte din conceptul „Trench Art – Arta Tranșeelor”, fenomen artistic practicat, însă mai puțin cunoscut în România.

Un număr de 20 obiecte precum căni din proiectil de tun, sfeșnice pentru lumânări, suport toc de scris, brichetă din cartuș, aparținând căpitanului slătinean Ioan Călugăru (pe ele fiind gravate anul și inițialele numelui și prenumelui posesorului „I.C. 1917”), cască de soldat german din al doilea război mondial folosită ca veselă, fotografii ale Regimentului 3 Olt înainte de plecarea în primul război mondial (20 august 1916), carte poștală de pe frontul din Moldova datată „9 februarie 1917, orele 12 noaptea”, semnată de „ofițerii Regimentului 43 Infanterie Olteni”, Albumul Patriotic întocmit locotenent-colonelul Nicolae Teodorescu, Comandantul Centrului de Recrutare Olt (1927) cu imagini inedite de la inaugurarea monumentului Ecaterinei Teodoroiu în Slatina la 31 mai 1925, eveniment onorat cu prezența de Regina Maria a României, Registru cu Brevetele de Înaintare în grad și decorare ale colonelului Ioan Călugăru, uniforme ale armatei române din cele două răzoaie mondiale, Tablou cu Ofițerii Regimentului 3 Dorobanți Olt în anul 1935 fac parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Olt.

„Una dintre piesele de rezistență ale expoziției este o pală de elice a unui avion IAR 39, al armatei române. Piesa a fost recuperată din casa unui mecanic de avion participant la cel de-al doilea război mondial care şi-a dorit să ajungă monument funerar, dar pentru că nu avea statutul de pilot, de teama comuniştilor, a ascuns-o, fiind recuperată de ing. Cristian Dumitru prin anii ’90, de la moştenitorii acestuia”, a declarat directorul Muzeului Județean Olt, dr. Laurențiu Guțică.

Un stand expozițional cu obiecte „Trench Art” va fi organizat pe platoul din fața Prefecturii și Consiliului Județean Olt cu prilejul ceremoniilor militare desfășurate de Centrul Militar Județean Olt în ziua de 25 octombrie 2018 începând cu ora 11,00.

Expoziția va rămâne deschisă până pe 20 decembrie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here