Primăria Slatina va schimba, gratis, toate lifturile vechi din blocurile de locuințe

Primăria Slatina va înlocui toate lifturile vechi din Slatina, cu bani de la bugetul local. Anunțul a fost făcut, miercuri, într-o conferință de presă, de primarul municipiului, Emil Moț. Costurile estimate se ridică la 10 milioane de lei.

Edilul municipiului-reședință de județ susține că implicarea primăriei în înlocuirea ascensoarelor nu a fost posibilă până de curând, pentru că legislația nu prevedea o asemenea posibilitate.

„Avem foarte multe blocuri cu 10 etaje care au avut și au, în continuare, probleme cu lifturile. Acestea sunt proprietatea persoanelor care locuiesc în respectivele blocuri, iar până acum nu am avut o bază legală prin care primăria să poată face un program de intervenție asupra acelor lifturi. Ordonanța 18 a fost acum modificată pe Legea 231, fiind introduse două noi alineate: repararea, înlouirea, după caz a mecanismelor de acționare electrică a ascensoarelor de persoane, în baza unui raport tehnic de specialitate. Acesta alineat ne dă nouă posibilitatea să facem un program local prin care să expertizăm toate lifturile din Slatina și să putem să le schimbăm”, a declarat primarul Slatinei.

Emil Moț a mai spus că se va acționa în așa fel, încât totul să fie gratis pentru cetățeni.

„La fel ca la anvelopări, există o parte de cofinanțare a proprietarilor, a cetățenilor și o parte a primăriei. În mod normal, contribuțai primăriei este de 90%, iar contribuția cetățenilor este de 10%. În momentul în care o să avem deja licitat programul, o să intru în consiliul local cu un proiect de hotărâre și o să îi rog pe consilieri să aprobe ca și cota de 10% de cofinanțare a cetățenilor să fie suportată tot de primărie. Mai concret: lifturile le vom schimba gratis”, a mai declarat Emil Moț.

Autoritățile au identificat 90 de ascensoare, dar va urma o expertiză care va arăta cu certitudine ce probleme are fiecare lift.

Autoritățile au prins deja bani în buget atât pentru expertiză, cât și pentru organizarea licitației.

Costul total estimat ar fi de 10 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here