ALERTĂ: Pesta porcină, confirmată în cel de-al treilea județ care se învecinează cu Oltul

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat și în judeţul Argeş, anunță Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Este vorba despre patru porci dintr-o gospodărie din comuna Negrași, depistați cu virusul bolii. Localitatea Negrași se află la mai puțin de 50 de kilometri față de granița cu Oltul. Crunta boală a mai fost descoperită, la sfârșitul lunii trecute, într-un alt județ vecin cu Oltul – Dolj. De asemenea, focare au mai fost descoperite în județul Teleorman, la doar 10 kilometri față de granița cu Oltul.

Gospodăria din Argeș în a fost plasată sub supraveghere oficială.

„În data de 2.11.2018 Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la patru porci, dintr-o gospodărie din satul Negraşi, comuna Negraşi, judeţul Argeş. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Argeş s-a întrunit în această dimineaţă, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli”, se precizează într-un comunicat.

Argeșul este al treilea județ vecin cu Oltul în care apare pesta porcină africană, după ce, la sfârșitul lunii trecute, boala a apărut și în judeţul Dolj și după ce, la mijlocul lui octombrie, ANSVSA anunța că în comuna Slobozia Mândra, din Teleorman, la doar 10 kilometri de limita județului Olt, a fost confirmat un alt caz de pestă porcină africană. Un al focar a fost depistat, câteva zile mai târziu, tot în Teleorman și tot în apropiere de granița cu Oltul. Este vorba de un porc găsit bolnav în localitatea Cucuieți din comuna Scrioștea.

Imediat după primul caz din Teleorman, autoritățile din Olt au intrat în alertă, iar localitățile oltene din zona focarului, respectiv Scărişoara, Rusănești, Cilieni, Tia Mare și Izbiceni au fost supuse unor inspecții amănunțite efectuate de medicii veterinari. Au fost inspectate toate exploataţiile de porci din aceste localităţi, adică un număr total de 3.000 de exploataţii în care există 8.000 de porci.

Ulterior, după depistarea celui de-al doilea focar în Teleorman, în zona de protecție au intrat și localitățile Seaca, Mihăești și Văleni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here