Inspectorii de muncă au intrat cu controalele în ciobanii din Olt/ Amenzi URIAȘE

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au efectuat, în octombrie, un număr de 229 controale, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă. Printre domeniile luate la puricat de inspectorii de muncă se numără și cel al ciobanilor, unii dintre ei alegându-se cu amenzi uriașe pentru munca la negru.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost construcțiile, creșterea ovinelor, comerțul cu amănuntul, panificația și agricultura.

În funcție de gravitatea deficiențelor constatate, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni contravenționale, constând în amenzi și avertismente, dispunându-se totodată măsuri de remediere.

„În urma controalelor efectuate, s-au identificat 283 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 155 sancțiuni, din care 146 avertismente și 9 amenzi în valoare totală de 229.000 lei”, a declarat șeful ITM Olt, Cristian Ungureanu.

Tot luna trecută, inspectorii de muncă au identificat 10 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, celor patru agenți ecomonici care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 200.000 lei.

Trei dintre amenzile pentru munca la negru au fost aplicate unor ciobani din Tufeni, potrivit unor surse locale. Unul dintre deținătorii de ovine a luat o amendă de 400.000 de lei, pentru că folosea la muncă, fără forme legale, două persoane, iar alți doi ciobani trebuie să plătească sancțiuni de câte 20.000 de lei, tot pentru munca la negru.

În afara muncii fără forme legale, cele mai frecvente deficiențe depistate au fost neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here