50 de etnici români din Bulgaria și Serbia vizitează, vineri, județul Olt/ FOTO+VIDEO

50 de români din Serbia și Bulgaria se află, vineri, în județul Olt, în cadrul unei vizite de trei zile în România, grație programului „Descoperă și cunoaște România”, lansat în 2017 și derulat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni cu scopul de a-i ajuta pe românii de dincolo de granițe să cunoască mai bine dimensiunea identității etnice și lingvistice românești.

Frații noștri din Serbia și Bulgaria, unii însoțiți de copii de doar câiva ani, au fost primiți la Consiliul Județean de vicepreședintele instituției, Virgil Delureanu, de reprezentanți ai unor instituții de învățământ și de cultură, printre care s-au numărat directorul Muzeului Județean Olt, dr. Laurențiu Guțică, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Juețean, Florica Grecu, directorul USAMV – Filiala Slatina, Victor Tița, șeful Direcției pentru Cultură Olt, Gheorghe Iorga.

Atât românii din Serbia, cât și cei din Bulgaria au avut, în discuțiile cu oficialii din Olt, un ton ușor critic la adresa autorităților din România, care, spun ei, fac prea puțin din cât ar trebui să facă pentru destinul identitar al comunităților românești din regiunile istorice de dincolo de granițe.

Ei au primit un răspuns din partea lui Veaceslav Șaramet, secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, care îi însoțește în aceste zile și care este de părere că, prin înființarea unui minister care să se ocupe de românii de peste hotare, acțiunile așteptate de aceștia se fac mai simțite decât în anii trecuți.

„Eu cred că este foarte important să vedem aceste locuri, să întâlnim persoane care să ne povestească istoria acestor locuri. Aceste locuri înseamnă conștiință românească, identitate românească și cultură românească. Eu cred foarte mult în mobilitatea oamenilor, în faptul că românii din Serbia, Ungaria și din alte țări trebuie să vină aici în țară, cei de aici să meargă acolo, cred foarte mult în înfrățiri ale localităților din țară cu localități de români din Serbia, Bulgaria sau Ucraina. Astfel de acțiuni sunt bune și benefice. Dar cel mai important lucru este, cred eu, că există un minister al românilor de pretutindeni. Este un lucru bun pe care îl avem de anul trecut, un lucru extraordinar. Pentru că până anul trecut era doar Ministerul Afacerilor Externe și unele departamente care urmăreau altfel de strategii, de acțiuni, de activități. Poate că uneori nu am făcut cele mai bune și mai multe lucruri, dar din punctul de vedere al românilor care au fost și care vin aici, care ne știu și ne telefonează, care ne mai și înjură, care ne mai și critică (este bine să ne mai și critice) eu zic că sunt lucruri bine făcute”, a spus reprezentantul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

După ce oficialitățile județului și oaspeții au făcut o fotografie de familie pe scările consiliului județean, aceștia au vizitat Muzeul Județean Olt, Mănăstirea Clocociov și Muzeul Câmpiei Boianului de la Drăgănești.

Mâine ei se vor deplasa în județul Dâmbovița, unde, de asemenea, vor vizita obiective turistice importante precum Mănăstirea Dealul sau Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”.

„Suntem la cea de-a noua etapă a acestui program în anul Centenarului Marii Uniri. Am avut români din toate regiunile istorice, fie că vorbim de Ucraina-Transcarpatia, Cernăuți și sudul Basarabiei, cât și din Republica Moldova și Ungaria. Ca număr, anul acesta avem 500 de români în vizită în țară, față de cei 300 de anul trecut.

Scopul principal al programului nostru este ca cei care vin aici să își creeze niște amintiri frumoase, niște emoții și să aibă niște schimburi de experiență despre care să le vorbească apoi celor din comunitățile lor”, a mai precizat Veaceslav Șaramet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here