Școala de Menaj din Slatina/ Ce se întâmplă acum în clădirea în care a funcționat, în perioada interbelică, importanta instituție

La Slatina a funcționat, vreme de două decenii, în perioada interbelică, o școală de menaj pentru fete, înființată în urmă cu 93 de ani la solicitarea mai mulți părinți dornici de a completa educația fiicelor lor.

Despre fosta instituție în care fetele învățau bunele maniere, dar și diverse lucruri practice, cum ar fi gătitul, cusutul sau croitoria ne vorbește istoricul Aurelia Grosu de la Muzeul Județean Olt.

„Școala fost înființată în anii 1925-1926 venind în întâmpinarea dorinței părinților de a completa educația fiicelor potrivit cerințelor vremii.

Pe lângă noțiuni teoretice (conversație și bune maniere în principal), tinerele învățau necesare îndeletniciri practice: gătitul, servitul mesei, cusutul, broderia, croitoria, împletitul. 

Sub egida Școlii de Menaj s-au organizat o serie de acțiuni caritabile: periodic găteau și serveau la cantina săracilor, confecționau daruri și pregăteau pachețele cu dulciuri pe care le ofereau copiilor sărmani la marile sărbători creștine, îngrijeau bolnavii neputincioși.

Chiar dacă nu a beneficiat de spațiu propriu și fonduri bugetate era un exemplu de organizare și bună conduită”, scrie, pe pagina sa de socializare, Aurelia Grosu.

Școala de Menaj a funcționat în clădirea în care acum funcționează Garda de Mediu Olt, pe strada Ionașcu, vizavi de Casa Armatei.

Clădirea în care a funcționat Școala de Menaj din Slatina în anii 1920-1940 de pe strada Ionașcu, vis-a-vis de Casa Armatei.

Clădirea în care a funcționat Școala de Menaj (1920-1940) în zilele noastre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here