Foc continuu pentru veterinari la Rusănești: Nu au contenit nici de Ziua României. Imagini dramatice cu localnicii care încearcă să-și salveze porcii de la moarte/ VIDEO

Echipele Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt lucrează la foc continuu în Rusănești pentru a elimina porcii rămași vii după ce trei focare de pestă porcină africană au fost confirmate. După ce localnicii cu porci sănătoși s-au opus trei zile să nu le fie ucise animalele, aproape 100 de jandarmi și polițiști le-au înmuiat rezistența, iar acum reprezentanții DSVSA lucrează „întins”. Nici ieri, de Ziua Națională a României, nu au avut răgaz.

Ei au revenit duminică dis-de-dimineață în Rusănești, dar fără forțele de ordine impresionante care au împânzit, vineri, comuna.

„Nu mai sunt jandarmii ăia mulți. Azi sunt doar niște polițiști, cu mult mai puțini decât vineri. Asta pentru că oamenii s-au liniștit, au înțeles că e ordin și nu au încotro”, a declarat primarul comunei, Alexandru Chirea, care deținea o fermă cu 157 de porci – toți uciși.

De altfel, localnicii nu înțeleg de ce pentru trei porci bolnavi medicii veterinari ucid toate animalele din localitate. Ei le-au cerut neîncetat specialiștilor să ia probe de sânge și, dacă se dovedește că virusul bolii încă persistă, abia atunci să le omoare porcii.

„Pentru trei porci bolnavi ne omoară toate animalele. Dar în Teleorman, unde sunt focare mari și de unde a pătruns virusul și la noi, au trecut la măsuri foarte târziu. În plus, nu au fpcut nimic să închidă, practic, toată pădurea, probabil că e investiție foarte mare. Dar, asta e, am înțeles că e ordin care trebuie dus la îndeplinire. Că m-am săturat să se spună că primarul e de vină pentru tot. Să îi omoare pe toți și să scăpăm o dată de povestea asta”, a mai spus primarul din Rusănești.

Trei focare de pestă porcină africană au fost confirmate în Rusănești, iar la începutul acestei săptămâni, după o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt, prefectul județului a emis ordin pentru sacrificarea tuturor porcilor din zona focarelor.

De marți până joi echipele DSVSA au plecat cum au venit din Rusănești, pentru că localnicii nu i-au lăsat să le intre în gospodării. Vineri, însă, aproape 100 de jandarmi și polițiști, inclusiv militari din cadrul Grupei de Jandarmi Mobilă Craiova, i-au ținut la distanță pe oameni, ca medicii veterinari să își facă treaba. Chiar așa, cei mai curajoși dintre localnici au încercat să se opună, astfel că forțele de ordine a trebuit să intervină.

De azi, numărul medicilor veterinari care acționează în comună este dublu, a anunțat prefectul județului, Silviu Neacșu.

„La Rusănești se lucrează din plin, în liniște. Am găsit soluții și, de azi, numărul medicilor veterinari s-a dublat. Deja, până la această oră, azi, s-a făcut cât s-a făcut ieri, toată ziua. Îmi pare rău că s-a întâmplat așa, dar nu am avut ce face. DSVSA a decis această soluție. Iar oamenii sunt disperați nu că le e teamă că nu își primesc despăgubirile în bani, dar că nu pot să crească în continuare porci. Dar eu am vorbit la telefon, în prezența lor, cu ministrul Agriculturii, iar domnul Daea le-a promis că le va aduce porci de peste trei luni de zile să-i crească. Nu gratis, dar fără bătaie de cap, să nu mai caute ei; li se asigură rase bune și primesc porcii acasă”, a declarat prefectul de Olt.

Prezentăm mai jos imagini care arată încercările disperate ale oamenilor de a-și salva porcii în pragul Crăciunului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here