Este oficial: Un nou focar de pestă porcină africană în județul Olt/ Măsuri speciale luate de autorități

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București a confirmat, joi, prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la probele prelevate de la două cadavre de mistreți, găsite pe un fond de vânătoare situat în pădurea de pe raza comunei Dăneasa, sat Pestra, județul Olt.

Anunțul a fost făcut joi seară de directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea, prin intermediul unui comunicat de presă.

În conformitate cu manualul operațional pentru pesta porcină africană la mistreți și planul de contingență al României, autoritățile au stabilit ca suprafață afectată o zonă pe o rază de 13 km în jurul focarului (locul unde au fost găsiți mistreții morți). De asemenea, gospodăriile crescătorilor de porci din zona infectată au fost puse sub supraveghere oficială.

„Au fost informați, în ședința din data de 13.12.2018, gestionarii fondurilor cinegetice care intră în zona afectată asupra măsurilor obligatorii pe care trebuie să le aplice ca urmare a confirmării focarului de PPA la mistreți.

Exploatațiile nonprofesionale cu suine din zona infectată se pun sub supraveghere oficială și se efectuează catagrafia acestora”, se arată în comunicatul DSVSA Olt.

Autoritățile aplică interdicții de mișcare pentru porcii din gospodării; aceștia se țin în adăposturi închise, pentru a nu avea contact cu porcii sălbatici, să nu aibă acces la nici un produs susceptibil de a fi contaminat. Se vor pune dezinfectoare pietonale la intrarea în adăpost și se vor respecta reguli de igienă.

„De asemenea, cetățenii trebuie să respecte interdicțiile cu privire la accesul în zona forestieră pentru a colecta și transporta material lemnos, iar plantele afectate de mistreți și consumate parțial, nu vor fi dislocate din zona de cultură și vor fi neutralizate la fața locului de către proprietar/utilizator”, mai precizează reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt.

În această situație, toţi mistreţii de pe cinci fonduri de vânătoare vor fi omorâţi. „Se va face catagrafierea efectivelor de porci mistreţi de pe fiecare fond de vânătoare, obligaţia fiind a administratorilor fondurilor de vânătoare. Obligatoriu se vor vâna integral mistreţii, vor fi exterminaţi. Din informaţiile pe care le avem, două fonduri de vânătoare nu sunt populate, iar pe unul dintre ele mistreţii sunt doar în trecere. Practic,  popularea rămâne doar pe două. Nu avem la acest momentan efectivele de porci mistreţi. Ei vor fi vânaţi prin metodele de dibuire şi pândă”, a daclarat Venera Popa, purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt.

Autoritățile sanitare veterinare reiau apelul către cetățeni să notifice orice modificare de status identificată la animalele existente sau eveniment înregistrat (mortalitate) medicului veterinar de liberă paractică împuternicit și DSVSA Olt în vederea aplicării în termen imediat a măsurilor de supraveghere, monitorizare și control de către autoritatea competentă teritorială.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Proprietarii animalelor care vor fi afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.

Specialiștii fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

_______________________

În Olt au fost confirmate cinci focare de pestă porcină, patru în localitatea Rusănești și unul în comuna Cilieni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here