Tudorel Toader, întrebat de constituţionalitatea unei ordonanţe pe codurile penale: „Unii spun ce ştiu, alţii ştiu ce spun”

Ordonanţa de urgenţă pe codurile penale încă nu este gata pentru a fi aprobată de către Guvern. Tudorel Toader a precizat că proiectul este încă în faza de analiză, iar dacă va fi elaborat un proiect nu el va fi cel care va decide dacă acesta să fie aprobat sau nu.

„Dacă noi elaborăm un draft, un proiect, proiectul acela nu produce efecte. Până la urmă noi la minister putem să elaborăm proiectul, dar rămâne de văzut dacă el este promovat sau nu. Nu este decizia mea ca ministru”, a precizat Tudorel Toader.

Întrebat despre constituţionalitatea unui astfel de ordonanţe de urgenţă având în vedere că un proiect de modificare a codurilor penale se află şi în Parlament, ministrul Justiţiei a răspuns ironic: „Unii spun ce ştiu, alţii ştiu ce spun”.

Acesta a subliniat că sunt diferenţe importante între situaţia din prezent cu ordonanţa pe codurile penale şi cea din 2010 privind legea educaţiei care a fost declarată atunci neconstituţională.

„Era undeva în vara lui 2010 când Parlamentul elaborase, dezbătuse proiectul de lege pentru noua lege a educaţie, trecuse de Camera Deputaţilor şi urma votul final din Senat. În momentul acela, Guvernul a venit şi a elaborat un proiect de lege propriu pe care l-a promovat. Curtea a spus că nu poate Guvernul să preia de la legiuitor un proiect de act normativ care se află în faza finală de adoptare. Parcursul trebuie să rămână cel al legiuitorul.

Astăzi dacă vorbim de ordonanţă pentru modificare cod penal, cod procedură penală, Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două coduri cu alte coduri cum era atunci. Legea Parlamentului era înlocuită cu ordonanţa Guvernului. De data asta dacă va veni, nu va veni să înlocuiască codul penal cu penal, va veni cu modificări la ceea ce este în vigoare şi rămâne în vigoare”, a arătat Tudorel Toader.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here