Primăria Slatina l-a dat în judecată pe Darius Vâlcov pentru recuperarea unor bani. Foști consilieri locali sunt chemați, și ei, în instanță

Primăria Slatina l-a dat în judecată pe Darius Vâlcov, chemând în instanță și 20 de foști consilieri locali, dar și pe actualul secretar al instituției, Ion Mihai Idita, precum și pe șefa Serviciului Juridic, Mihaela Otincelescu, de la care se încearcă recuperarea unei sume enorme de bani în urma unei afaceri păguboase cu terenul de 55.000 mp din Aleea Oltului, iniţiată şi girată de Vâlcov în timpul primului său mandat de primar. Procesul a fost deschis după ce Camera de Conturi Olt a constatat, în cadrul unui control, existența prejudiciului, dispunând recuperarea banilor.

Pe lângă cei trei, în instanță sunt chemați foștii consilieri locali Bogdan Apostoliceanu, Ion Bădescu, Cristian Bircea, Ilie Buleandră, Viorel Dumitrescu, Eugen Iancu, Aurel Lazăr, Denisa Maican, Ilie Mărgărit, Emil Marinescu, Valeriu Matei, Constantin Mitrică, Ștefan Necula, Marian Niculae, Ioan Popa, Vasile Popa, Elena Stanciu, Gheorghe Stoica, Claudia Tudose și Veisa Alexe, cu toții aleși ai Slatinei în mandatul 2004 – 2008. Între pârâți se numără și Ana Anghel, fostă directoare a Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat din cadrul primăriei.

Procesul a fost înregistrat recent pe rolul Tribunalului Olt, după ce, în 2015, Primăria Slatina a fost nevoită să plătească, din banii contribuabililor, câteva milioane de euro firmei KFP Aphrodite SRL, în contul creanţei pe care aceasta o avea de recuperat în urma păguboasei afaceri cu terenul de 55.000 mp din Aleea Oltului, iniţiată şi girată de fostul primar al municipiului-reşedinţă de judeţ Darius Vâlcov, în timpul primului său mandat de primar.

Creanţa a fost stinsă în luna martie, după ce firma care cumpărase terenul de peste 55.000 mp, situat în Aleea Oltului, la ieşirea din Slatina spre Craiova, lângă sediul Direcţiei Silvice Olt, a câştigat procesul privind rezilierea contractului.

De fapt, întreaga poveste ascunde o afacere pe cât de mare, pe atât de murdară, în avantajul celor de la butoanele ei şi în dezavantajul cetăţenilor, care au plătit oalele sparte.

Derularea faptelor

Afacerea începe în anul 2006, când, la iniţiativa fostului primar al Slatinei Darius Vâlcov, consiliul local a împărţit terenul de peste 80.000 de mp în două loturi, unul de peste 55.000 mp, căruia administraţia locală i-a schimbat destinaţia de folosinţă din „parc” în „curţi construcţii”, cu încălcarea prevederilor OUG 195/2005 privind protecţia mediului, care la art. 71 stipulează că „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi prevăzute în planurile urbanistice este interzisă”. În plus, terenul face parte şi dintr-o arie protejată de legislaţia de mediu românească şi europeană.

Suprafaţa de peste 55.000 mp a fost vândută, un an mai târziu, prin contractul 1.038/08.06.2007, firmei SC KFP Aphrodite SRL, controlată pe atunci de omul de afaceri cipriot Kannas Charalampos, intrat ulterior în mai multe afaceri cu actualul deputat Daniel Bărbulescu şi care intenţiona, la vremea respectivă, să construiască un mare centru comercial în zonă. Preţul plătit pentru teren a fost de peste 1,5 milioane de euro. Deşi un articol din contractul de vânzare-cumpărare prevedea că municipalitatea se obligă să realizeze planul urbanistic zonal înainte ca firma cumpărătoare să solicite autorizaţia de construire, Primăria Slatina şi-a îndeplinit această obligaţie, în mod cu totul şi cu totul suspect, cu mult peste limita prevăzută în contract, abia peste patru ani, în 2011, dând astfel apă la moară cumpărătorului să ceară rezilierea contractului. Lucru care s-a şi petrecut, SC KFP Aphrodite SRL acţionând municipaltatea în instanţa de judecată. Procesul a fost pornit la Judecătoria Slatina, a ajuns la Tribunalul Olt, fiind strămutat apoi la Tribunalul Harghita, care, la începutul lui 2013, a dat o soluţie favorabilă firmei reclamante. Soluţia a fost menţinută de Curtea de Apel Târgu Mureş, dar şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde Primăria Slatina a făcut recurs.

Cum şi în ce scop au fost folosiţi banii primiţi pe teren este lesne de intuit. Cert este că suma luată pe teren şi „valorificată” de Administraţia Vâlcov a fost plătită, în 2015, cu vârf şi îndesat, din banii contribuabililor. La cei 1.608.725 de euro, reprezentând preţul contractului rezolvit, s-a adaugat dobânda legală pe circa opt ani, daune-interese de 26.276 lei, reprezentând taxa OCPI aferentă contractului, 29.147,86 lei, reprezentând onorariul notarial aferent contractului, 64.753,06 lei, reprezentând studiul topografic şi studiul geologic şi 38.858,48 lei, reprezentând impozitul pe teren. La fiecare sumă s-a adăugat, de asemenea, dobânda legală până la data plăţii efective, cheltuielile de judecată, taxa de timbru şi cheltuielile de executare.

Suma totală a fost suportată nu din bugetul local, ci de toţi românii, pentru că ea a venit de la bugetul de stat. A avut grijă de asta Darius Vâlcov pe când ocupa funcţia de ministru delegat pentru Buget.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here