Darius Vâlcov, adus acasă, la Slatina, de procurorii DIICOT

Fostul primar al Slatinei, ex-ministru al Finanțelor și ex-consilier al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, își „ispășește” controlul judiciar, în noul dosar deschis de DIICOT, în orașul pe care l-a condus vreme de peste două mandate. Asta pentru că domiciliul său a rămas, mereu, în Slatina.

Fostul primar este obligat să nu părăsească timp de 60 de zile Slatina, localitatea unde are domiciliu, potrivit unor surse judiciare citate de g4media.ro.

Procurorii DIICOT au anunțat, marți, într-un comunicat de presă, începerea urmăririi penale împotriva lui Darius Vâlcov și punerea acestuia sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că a divulgat informații secrete. Este vorba despre publicarea, de către Vâlcov, pe Facebook, a unei copii a protocolului de colaborare dintre Parchetul General și SRI.

’’În fapt s-a reţinut că, la data de 23.08.2018,  inculpatul a publicat pe pagina personală a unei reţele de socializare, o copie a unui document clasificat  intitulat ’’Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea obligaţiilor ce le revin potrivit legii”.

Postarea în cauză a inclus  șase pagini din documentul mai sus menţionat, pe care erau înscrise numerele de înregistrare 09472/08.12.2016 (PÎCCJ) şi respectiv 03656/07.12.2016 (SRI), documentul fiind încadrat în clasa „secrete de stat”, nivel „secret”, conform art. 4 al.2 lit.c din H.G.585/2002”, se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit articolului 407 din Codul penal, alineatul 3, ”Divulgarea, fără drept, a unor documente sau date care constituie informaţii secrete de stat, de către cel care ia cunoştinţă de acestea în afara îndatoririlor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani”.

Darius Vâlcov a fost condamnat, pe data de 8 februarie 2018, de instanța supremă, la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcții 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era primar al Slatinei. Decizia instanței nu este definitivă și a fost atacată cu apel.

Fostul primar al Slatinei mai este judecat în alte două dosare, într-unul pentru luare de mită și în celălalt pentru instigare la dare și luare de mită.

De asemenea, Primăria Slatina l-a chemat în instanță, alături de mai mulți foști consilieri locali, pentru recuperarea unui prejudiciu uriaș, de peste 1,6 milioane de euro, produs printr-o afacere păguboasă cu un teren de 55.000 mp din strada Aleea Oltului, iniţiată şi girată de Vâlcov în timpul primului său mandat de primar. Procesul a fost deschis după ce Camera de Conturi Olt a constatat, în cadrul unui control, existența prejudiciului, dispunând recuperarea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here