ALERTĂ în Olt: A reapărut pesta porcină africană. DSVSA a descoperit două noi focare

Autoritățile sanitare veterinare din Olt nu au scăpat de ceea ce era frică: pesta porcină a reapărut în județ. Este vorba de două noi focare descoperite în localitatea Cilieni, unde un porc a murit și un altul a fost ucis.

Suspiciunea de pestă porcină africană a fost notificată luni seară de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, în urma examenelor de laborator efectuate la probele prelevate de la un cadavru de porc şi de la un porc viu, din do gospodării situate în comuna Cilieni. Proprietarii animalelor au achiziţionat porcii de la un localnic.

Conform procedurilor, în această dimineaţă, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

„În ziua de 07.07.2019, într-o gospodărie din localitatea Cilieni a fost notificat medicului veterinar de liberă practică un caz de mortalitate, care, împreună cu reprezentanţi ai DSVSA Olt au prelevat probe de organe de la cadavrul din gospodăria afectată.

În cursul anchetei epidemiologice, întrucât ambele suine au avut aceeaşi sursă din punct vedere al originii, au fost prelevate trei probe de sânge, în funcţie de vârstă, de la porcii existenţi în gospodăria respectivă, rezultatul fiind negativ. Toate probele au fost recepţionate de LSVSA Olt în data de 08.07.2019.

Porcii din cele două focare erau identificaţi şi înregistraţi în baza de date.

Pentru a reduce riscul de răspândire a bolii în localitate, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA”, a declarat șeful DSVSA Olt, Veronel Bolborea.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, ecarisarea, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. De asemenea, luni a fost efectuată uciderea preventivă a porcului bolnav, autoritățile evaluând animalul în vederea despăgubirii proprietarului, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. 

Urmare a acestei situații, a fost convocat Centrului Local de Combatere a Bolilor la Prefectura Olt şi a fost supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de PPA, precum şi măsurile care se impun în zonele de restricţie.

DSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

„Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie anunțat imediat medicului veterinar sau DSVSA Olt.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Evoluția bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe.

Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii”, mai spune directorul DSVSA Olt.

Autoritățile fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here