Eugen Teodorovici: Sunt bani pentru noua lege a pensiilor. Ce spune ministrul Finanţelor despre pensiile speciale

Sursa foto: digi24.ro

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor,  a declarat la România TV că bani pentru legea pensiilor există, dar este un efort bugetar mare.

„Klaus Iohannis a avut mereu din partea Guvernului asigurari ca legea pensiilor trebuie aplicata din foarte multe motive. Ma bucur ca a ajuns la aceasta concluzie ca pensiile sunt mici si trebuie crescute. Noi am prins pentru acest an sumele necesare in buget. Clar aceasta lege se va aplica si Guvernele viitoare trebuie sa faca in asa fel incat sa o aplice. Impactul este destul de mare, dar legea pensiilor se va aplica. Bani de pensii există, dar efortul bugetar e foarte mare si trebuie luat de undeva”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a amintit că a avut o discuţie cu reprezentanţii FMI legat de adoptarea noi legi a pensiilor. „Indiferent de Guvernul pe care Romania il va avea la anumite momente, aceasta lege se va aplica pentru ca este o masura de indreptare a unei situatii nedrepte asa ca nu intra in discutie in Romania acest subiect. Ea se va aplica. Cei de la FMI au apreciat deschiderea fata de subiect. Am spus care sunt calculele facute de noi, prevazute in executia bugetara pe urmatorii ani. Cu o mentiune foarte clara. Economia trebuie sa mearga. Trebuie sa ne indreptam catre investitii pentru ca lucrurile sa fie aplicabile”, a explicat ministrul.

Despre pensiile speciale

„Am sa va spun ca toate aceste masuri printre care si cea cu pensiile speciale se vor discuta in Guvern si  Coalitie pentru a iesi clar cu masurile intr-un viitor foarte apropiat. Sunt mai multe scenarii pe care le vom propune in Guvern, o situatie cu toate pensiile, numarul lor, cuantumul lor, se va discuta in Coalitie pentru a ne putea asuma o masura care poate va crea o mare dreptate in majoritatea populatiei. Vad corelatul momentul pe pachetul de masuri cu rectificarea bugetara pentru a sti ce impact va fi luat in calcul pentru ce a ramas din an. Va fi o discutie pe intregul pachet de masuri. Toate masurile pe care MFP le discuta de foarte mult timp, inclusiv situatia cand avem in adminsitratie situatii de pensionari la o varsta scazuta, apoi raman in sistem pe o functie simpla. Nu stiu daca este o situatie corecta. Ce spune legea pensiilor, asta aplicam. Dar sunt situatii care trebuie reglate. Am vorbit de cateva masuri care vor avea toate datele. Trebuie sa avem o analiza foarte clara si o asumare a tuturor masurilor propuse. Cel care se pensioneaza la 40 de ani nu poate ramane in sistem sa ia si pensie si salariu. Luam în calcul si taierea pensiilor speciale de peste 200-300 de milioane. Luam în calcul absolut tot”, a declarat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a precizat că orice astfel de măsură se va aplica ţinând cont de toate prevederile legale în vigoare.

„Nu vom propune o măsură care să fie atacabilă din orice punct de vedere, pentru că, altfel, nu poţi aplica o măsură dacă are aceste slăbiciuni din punct de vedere legislativ”, a mai spus Teodorovici.

El a menţionat că măsurile vor fi prezentate public înainte de a fi reglementate şi că este posibil ca, odată cu rectificarea bugetară, să fie făcut un act în prealabil în care să fie prinse unele dintre măsuri.

„Unele dintre măsuri se pot aplica imediat şi este normal să le discutăm public, să le prezentăm public înainte de a fi reglementate. Este posibil ca odată cu rectificare bugetară să se facă un act prealabil în care se prind anumite măsuri, pe diferite zone. Atunci poate fi momentul în care unele dintre măsuri să fie prinse în acest act normativ. Dar, prealabil, obligatoriu trebuie să fie o prezentare publică a acestor măsuri, o justificare a acestor măsuri şi, desigur, o discuţie cu categoriile vizate. Nu va fi o surpriză, adică să legiferăm fără să fi prezent public, în prealabil”, a mai afirmat şeful de la Finanţe.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here