Viorica Dăncilă, refuzată de ALDE și de Ponta. Se conturează susținere pentru o candidatură independentă a Gabrielei Firea

Sursa foto: romaniatv.net

Liderii PSD au votat luni, în Comitetul Executiv Naţional, desemnarea unui candidat din interiorul partidului la alegerile prezidenţiale şi demararea negocierilor cu ALDE şi Pro România pentru susţinerea candidatului PSD. Însă, negocierile par să nu aibă nicio şansă de reuşită, susţin surse din ALDE şi Pro România pentru Digi24. În aceste condiţii, nu este exclus ca fiecare partid să aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale.

ALDE ameninţă cu ruperea coaliţiei

Partenerii de guvernare a celor din PSD n-au primit deloc bine decizia social democraţilor votată, luni, în CEx. Au fost luaţi prin surprindere şi sunt nemulţumiţi că partenerii de coaliţie nu au discutat cu ei. Decizia a fost luată în PSD chiar în perioada în care Călin Popescu Tăriceanu este plecat în concediu.
,,Tăriceanu e plecat din țară, vine pe 20. Lucru pe care îl știa și doamna Dăncilă. Dacă PSD spune clar că pe ei nu îi mai interesează prezidențialele, spunând acest lucru prin desemnarea unui candidat care este foarte jos și care stă și prost în percepția publică, asta înseamnă că pe ei nu îi mai interesează nimic”, a declarat un lider ALDE pentru Digi24.

Nemulţumirile partenerilor de coaliţie sunt atât de mari încât se pune serios problema ruperii alianţei şi a ieşirii de la guvernare. Acest lucru s-ar putea întâmpla în septembrie sau octombrie atunci când partidele se pregătesc de startul campaniei electorale. „De ce am mai sta să încasăm castane lângă ei? Măcar dacă și-ar da interesul, dar să stai lângă un partener care nu mai vrea să lupte, pentru ce?! Posibilitatea ruperii Coaliției e destul de serioasă. Dacă PSD vinde meciul, trebuie să ne găsim parteneri care vor să lupte.”, au declarat surse din partid.

Pentru cei din ALDE nici nu se pune problema susţinerii unui candidat PSD, în condiţiile în care pregătesc încă de anul trecut candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu. „Indiferent de alegerea PSD, Tăriceanu candidează.”, spun aceleaşi surse.

În replică, unii lideri PSD în frunte cu premierul Viorica Dăncilă consideră că procentul obţinute de ALDE la alegerile europarlamentare face imposibilă susţinerea lui Tăriceanu.

„Nu poți să susții candidatul unui partid de 4%. Nu se poate!!! Tot respectul, eu țin la omul ăsta, la domnul Tăriceanu. Dar în politică e vorba despre altceva, despre calcule raționale. Fiecare își face propriile calcule, nu ești acum nici pe sentimentalism, nici pe prietenie.”, este replica venită din PSD, conform unor surse citate de Digi24.

Pro România ar susţine doar varianta Gabriela Firea

Nici eventualele negocieri cu oamenii lui Victor Ponta nu par a avea mai multe şanse de reuşită. Singura candidatură pe care ar putea să o susţină Pro România este cea a Gabrielei Firea. Dacă PSD merge însă pe mâna Vioricăi Dăncilă, Firea ar putea candida independent, susţinută de partidul lui Victor Ponta. „Ar putea fi o soluţie care să ne ducă în turul doi”, susţine liderul Pro România, Adrian Ţuţuianu. Colaborarea cu ALDE este însă o problemă. ALDE nu o va susţine pe Firea şi va merge cu Tăriceanu, iar la Pro România nici nu se pune problema de o susţinere a lui Călin Popescu Tăriceanu, fiind vorba de orgolii mai vechi ale celor care au plecat din ALDE în partidul lui Victor Ponta.

,, Nu există nicio posibilitate pentru negocieri în aceste condiții. În momentul în care spui că deja tu faci numai cum vrei tu, nu mai poți discuta și cu alții. Nu există nicio soluție, soluția e ca Pro România să-și desemneze propriul candidat. Cei de la ALDE ce spun? Noi avem candidat și vrem să îl susțineți voi. Noi am intrat în Parlamentul European, ALDE nu a intrat. PSD o ține pe a lui, ALDE o ține pe a lui.”, a fost reacţia celor din Pro România.

Astfel, oamenii lui Victor Ponta au două variante, fie susţinerea unei candidaturi independete a Gabrielei Firea, fie desemnarea unui candidat propiru în persoana lui Sorin Câmpeanu sau a Corinei Creţu.

Un lucru este cert, negocierile propuse şi votate ieri în Comitetul Executiv Naţional al PSD cu ALDE şi Pro România sunt, din start, sortite eşecului, iar la alegerile prezidenţiale fiecare partid ar putea avea propriul candidat.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here