Un primar numit teroare: Marian Negrilă

Fost cadru militar în MApN şi primar al comunei Traian din 2004, Marian Negrilă şi-a câştigat în ultimii ani un renume de satrap în localitatea pe care o păstoreşte de peste 10 ani. Obişnuit să dea ordine în spirit cazon şi acestea să fie respectate întocmai şi la timp, el a continuat să se poarte ca un dur şi în viaţa civilă, ca primar, ba chiar mai abitir ca în armată, comportamentul său trecând dincolo de normele convieţuirii sociale. Acest fel de a fi i-a adus mai multe dosare penale edilului, pentru că unii dintre localnici au refuzat să-i înghită acestuia abuzurile. Numai anul acesta pe numele edilului au fost depuse trei plângeri penale la organele abilitate să cerceteze cazurile de încălcare a legii penale.

Costel MIREA

Poveştile oamenilor care s-au plâns organelor de cercetare împotriva primarului din Traian par, la un prim contact, pure plăsmuiri ale imaginaţiei pentru că ele redau comportamente pe care logica refuză să le perceapă altfel decât ca pe nişte lucruri incalificabile în raport cu normele care trasează limita naturii umane; şi totuşi, ele sunt reale.

Conflict cu femeia de serviciu

Nicoleta Şuţu are 50 de ani şi de 25 de ani ocupă postul de femeie de serviciu la grădiniţa comunei, timp în care nimeni nu i-a contestat calitatea profesională. Nimeni până la primarul comunei care, de circa trei ani, nu conteneşte să-i ceară să părăsească locul de muncă. În urmă cu peste trei luni femeia a decis să se adreseze oamenilor legii şi a depus o plângere la Secţia 5 de Poliţie Rurală Deveselu, iar de atunci presiunile asupra ei au crescut, Nicoleta Şuţu reclamând chiar că edilul i-ar fi aplicat, într-o bună zi, o corecţie.

„A venit în grădiniţă, m-a jignit şi m-a bătut. Am 25 de ani de muncă numai în grădiniţa asta şi aşa ceva nu mi s-a mai întâmplat. Una, două, să plec, şi asta durează de vreo doi, trei ani”, spune, cu revoltă, femeia căreia uşa primăriei îi este închisă de o vreme încoace. Şi nu doar ei.

Ana Stănescu, până nu demult asistentă în cabinetul unui medic de familie, a fost nevoită să-şi caute de lucru în altă localitate. Şi ea, şi medicul, după ce primarul a refuzat să prelungească contractul de închiriere a spaţiului în care era amenajat cabinetul şi după ce, de teama edilului, nimeni nu a vrut să închirieze medicului un alt spaţiu. Şi asta nu e totul.

„Înainte să plecăm, domnul primar obişnuia să intre în incinta cabinetului cu chef de harţă, spunând pacienţilor veniţi la consult fie că doamna doctor Dumitrescu Claudia este medic fără examen la facultate, fie că eu obişnuiesc să practic prostituţia în comună”, povesteşte asistenta Ana Stănescu, care a depus şi ea plângere la poliţie împotriva edilului.

Aceasta lucrează acum la Spitalul Caracal, iar medicul şi-a deschis cabinet la Stoeneşti. De altfel, medicul de familie Corina Dumitrescu nu este singura care a fost nevoită să plece din Traian. În urmă cu mai mulţi ani, soţii Neguleţu, medici în comună de aproape trei decenii, au părăsit pentru totdeauna localitatea. Dorina Neguleţu conduce acum un important centru medical în Craiova.

Dramă în familia Brîncoveanu

Plângere penală împotriva primarului a depus şi Gheorghe Brîncoveanu, de 30 de ani, care susţine pe hârtie că edilul şi-a depăşit cu mult atribuţiile de serviciu în cazul său. Nu l-am găsit pe petent, aşa că am stat de vorbă cu tatăl acestuia, Tudor Brîncoveanu, a cărui poveste sună aşa: în urmă cu câteva luni, tată şi fiu, proprietari ai câtorva zeci de caprine, au hotărât să îşi construiască o stână în câmp, pe un teren care aparţine familiei.

În aprilie, pe nepusă masa, edilul i-a uluit pe cei doi punându-le în vedere, fără explicaţii, să-şi ridice stâna de acolo şi să îşi aducă animalele acasă. Pentru că stăpânii animalelor s-au opus, episodul a degenerat într-o scenă teribilă, plină de groază pentru mezina de numai şase ani a familiei, care a avut nevoie de spitalizare şi de consiliere psihologică să-şi revină, cât de cât, din şocul generat de autorităţi. Fetiţa a refuzat să mai meargă de-atunci la şcoală.

„La o săptămână după Paşte, primarul l-a ameninţat telefonic pe fiul meu că va fi bătut şi arestat cu mascaţii dacă nu îşi ridică stâna. El ne-a spus seara, acasă, ce i se petrecuse, iar fetiţa, atentă, a reţinut că tatăl ei va fi luat de poliţie şi dus de-acasă. A doua zi ne-am pomenit, într-adevăr, cu doi consilieri locali şi cu viceprimarul comunei la poartă, însoţiţi de poliţişti. Când nepoata mea i-a văzut şi-a amintit ce a auzit cu o zi înainte şi a intrat într-o criză care ne-a speriat. Nu mai putea fi oprită din plâns, că îl arestează pe tatăl ei; aşa am dus-o la un spital din Craiova, unde a avut nevoie de tratament mai multe zile. După aceea nu a mai vrut să meargă la şcoală”, povesteşte, cu lacrimi în ochi, bunicul micuţei.

Neputând trece peste acest abuz, Gheorghe Brîncoveanu a depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.

Incident în biserică

O altă poveste ne duce către singura biserică a localităţii, unul dintre cele mai frumoase şi mai grandioase lăcaşuri de cult din zonă în slujba căruia preotul Cristian Bârleanu se află de aproape 30 de ani. Din informaţiile culese de la localnici am aflat că între primar şi preot există un vechi conflict pe care ultimul nu şi-l explică în niciun fel. Potrivit localnicilor, într-o zi primarul a intrat în sfântul lăcaş şi, în plină slujbă duminicală, a oprit la jumătate ceremonia, spunându-le enoriaşilor care aveau pomeni să nu mai dea preotului niciun ban pentru slujbă pentru că slujbaşul Domnului nu merită.

De atunci, preotul s-a lovit de piedici în toate acţiunile sale. A fost scandal mare din partea primarului până când părintele Cristian Bârleanu a intrat în posesia titlului de proprietate al unui teren care aparţinea bisericii. A fost, de asemenea, scandal îndelung până când preotul a intrat în posesia autorizaţiei de construire pentru ridicarea unui praznicar de care să se folosească localnicii. O poveste incredibilă consumată în urmă cu mai mulţi ani este dispariţia patrafirului unuia dintre preoţii care slujeau în comună; veşmântul ar fi fost luat de primar, care şi l-ar fi pus la gât şi ar fi început să slujească, în derâdere, prin primărie. A fost nevoie de intervenţia poliţiştilor pentru ca omul Domnului să reintre în posesia veşmântului preoţesc.

Întrebat despre toate acestea ciudăţenii, părintele Cristian Bârleanu nu le-a infirmat, refuzând totuşi să le comenteze în detaliu din cauza interdicţiei impuse de mai-marii Episcopiei Slatinei şi Romanaţiului.

„Nu infirm nimic, dar mai mult nu spun că avem şi noi regulile noastre impuse de Episcopie. Spun doar că am pătimit multe cu acest om, multe…”, a afirmat preotul.

•••

Două dintre plângerile depuse de localnici împotriva primarului Negrilă au ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal cu propunerea de trimitere în judecată pentru purtare abuzivă, potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Olt, comisarul şef Claudia Radu. Trebuie spus că, în urmă cu aproape şapte ani, edilul a fost cercetat şi pentru viol după ce o tânără din localitate l-a acuzat că a întreţinut cu ea relaţii sexuale împotriva voinţei sale. Dosarul s-a încheiat atunci în favoarea celui acuzat. Întrebat dacă toate aceste acuzaţii sunt bazate pe adevăr, primarul Marian Negrilă a spus că plângerile penale depuse pe numele său au la bază motive politice. Ne-au luat însă prin surprindere unele dintre reacţiile edilului la adresa celor care îl acuză.

Astfel, femeia de serviciu nu se achită de sarcini, doctora plecată din comună era incompetentă profesional, asistenta şi-a bătut părinţii cu coada de topor şi şi-a înnebunit tatăl administrându-i forţat tratamente menite să îi slăbească puterea de judecată, iar preotul comunei face parte dintr-o reţea internaţională de traficanţi de arme care operează în Ucraina, România şi Italia. În plus, preotul este „fetiţă”. No comment!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here