Consilierii PDL din Balș plecați și reveniți în partid nu-și pierd mandatele

Cei doi consilieri locali din Balș care părăsiseră PDL în favoarea PSD și care în aceeași zi s-au întors în Partidul Democrat Liberal susțin că gestul lor a fost o greșeală și că nu vor putea face parte niciodată din PSD. Potrivit unor reprezentanți ai PDL, cei doi aleși s-au întors legal în PDL, chiar dacă au apucat să semneze adeziuni la PSD, drept pentru care nu riscă să își piardă mandatele de consilier local.

Cei doi aleși din Balș, Marin Turcitu și Silviu Tănasie, au făcut parte din grupul de cinci consilieri ai PDL care în urmă cu peste o săptămână a trecut, alături de supleanții listelor de candidați, la PSD, în frunte cu președinta organizației locale a democrat liberalilor, Mariana Gheorghe. În aceeași zi, Marin Turcitu și Silviu Tănasie s-au răzgândit, întorcându-se în PDL. Surse politice susțin că asupra celor doi au fost făcute presiuni pentru a trece la PSD și că semnarea adeziunilor a fost rodul acestior presiuni.

„Eu nu voi face parte niciodată din PSD, indiferent de consecințe. Am semnat adeziune la PSD, însă chiar în aceeași zi m-am întors în PDL cu semnătură. Chiar dacă ordonanța privind migrarea politică a aleșilor are niște prevederi, eu fac parte acum din PDL. În plus, ordonanța asta nu se știe ce va fi cu ea, poate fi atacată în instanță, este și o plângere penală în curs”, a declarat consilierul local Marin Turcitu, care nu a vrut să comenteze informația privind presupusele presiuni făcute asupra sa pentru a trece la PSD.

Toți cei cinci consilieri ai PDL din Balș au părăsit, sâmbătă, 6 septembrie, barca democrat-liberală în frunte cu Mariana Gheorghe, președinte PDL Balș, cea care și-a convins colegii să facă pasul către social-democrați. În aceeași zi, aleșii Marin Turcitu și Silviu Tănasie s-au întors în PDL, participând, câteva zile mai târziu, la ședința Biroului Permanent Județean. Surse din PSD susțin că, o dată ce au semnat adeziuni la PSD, cei doi aleși nu s-ar mai putea întoarce în partidul din care au plecat, invocând prevederile OUG 55/2014 privind migrarea aleșilor locali fără ca aceștia să își piardă calitatea dobândită în alegerile electorale.

Reprezentanți ai PDL de la centru spun, dimpotrivă, că ordonanța în cauză cuprinde niște termene în care primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și cei județeni au libertate de opțiune, libertate exprimată și de cei doi aleși din Balș, și că actul normativ trebuie luat în considerare nu doar în litera sa, ci și spiritul său.

„Cei doi consilier nu își vor pierde mandatele pentru că au avut un termen în care au trecut la alt partid și au revenit. Dacă de la PSD treceau, în termenul prevăzut de ordonanță, la un alt partid decât cel din care au plecat inițial, atunci aveau o problemă. Dar așa, s-au întors în propriul partid. Dacă se vor face abuzuri în cazul lor, există calea instanței de judecată”, a spus un reprezentant al PDL. 

Motivul pueril invocat de Mariana Gheorghe pentru a-și explica gestul trecerii la PSD a fost că primarul Balșului, Mădălin Teodosescu (PNL), a refuzat să se întâlnească cu reprezentanții PDL din oraș pentru a forma Alianța Creștin Liberală și în această urbe. Mariana Gheorghe s-a numărat printre răsfățații PDL, partid care a promovat-o în funcția de șefă a Inspectoratului Școlar Județean, în cea de consilier județean și consilier local. De asemenea, soțul său a fost ajutat să ocupe, pentru un timp, funcția de șef al Finanțelor Publice Olt.

Guvernul a aprobat, la sfârșitul lunii trecute, OUG 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală care dă liber aleșilor locali (președinți ai consiliilor județene, primari, consilieri județeni și locali) să treacă de la un partid la altul fără să își piardă calitatea obținută în alegeri. Opoziția, societatea civilă și mass-media au criticat acest act normativ despre care se spune că a fost inițiat și aprobat în scopuri electorale. Co-președintele Alianței Creștin Liberale Klaus Iohannis a depus o plângere la Direcția Națională Anticorupție cu privire la inițierea acestei ordonanțe. Procurorii DNA au început deja urmărirea penală in rem pentru fapte de abuz în serviciu și urmează să decidă dacă vor extinde cercetările și asupra unor persoane. OUG 55/2014 a fost inițiată de vicepremierul Liviu Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here