Consiliul Județean Olt sprijină cu 250.000 de lei reconstruirea unei așezări getice la Drăgănești-Olt

Consiliului Județean Olt sprijină reconstruirea așezării geto-dacice de secol I de la Drăgănești-Olt cu 250.000 de lei. Lucrările la acest obiectiv istoric au fost demarate de primăria orașului și de Muzeul „Câmpia Boianului” în aprilie anul acesta, banii alocați de CJ urmând să fie cheltuiți pentru urgentarea acestora, astfel încât vremea rea să nu pună în pericol ceea ce s-a făcut până acum.

Consiliului Județean Olt a alocat, în ședința ordinară de săptămâna trecută, 250.000 de lei din fondul de rezervă bugetară a județului Primăriei Drăgănești-Olt pentru continuarea lucrărilor la dava getică începute în urmă cu cinci luni la inițiativa arheologului Traian Zorzoliu, directorul Muzeului „Câmpia Boianului”, căruia i-a trebuit câțiva ani pentru a convinge autoritățile de necesitatea și oportunitatea turistică a unui asemenea obiectiv istoric. Sprijinul financiar vine la timp pentru că vremea rea bate la ușă și există pericolul ca ceea ce s-a construit până acum să se deterioreze.

„Lucrările sunt în fază avansată, dar în lunile septembrie și octombrie 2014 se impune urgentarea acestora pentru a nu intra în perioada cu ploi și vreme rea care ar pune în pericol integritatea lucrărilor executate până în prezent”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat săptămâna trecută de consilierii județeni.

Proiectul a fost demarat cu fonduri de la bugetul local după mai multe demersuri ale arheologului, muzeografului și artistului Traian Zorzoliu, omul care a înființat mai multe muzee în Olt și în alte județe. „Scopul reconstruirii davei getice este acela de a face cunoscute cultura și modul de viață al strămoșilor noștri daci, trezirea sentimentului de mândrie națională a cetățenilor localității și ai județului Olt. Este, de asemenea, un act de cultură unde elevii vor afla multe aspecte ale strămoșilor noștri, iar pentru turismul românesc va fi un edificiu unic în țară privind modul de trai al unei lumi din Europa antică”, se arată în argumentul lui Traian Zorzoliu pentru acest proiect.

Această așezare fortificată prinde viață în zona de nord-est a orașului Drăgănești-Olt, pe o colină din extravilanul localității și va avea în componență poartă de acces cu două bastioane și un pod peste șanțul de apărare, trei foișoare de supraveghere și apărare, un templu, două locuințe turn, o casă de consiliu pentru căpeteniile triburilor, 13 locuințe pentru soldații care asigurau paza cetății, cinci gospodării anexe, o cale de acces pietonală și o rampă pentru intrarea în cetate cu mijloace antice de transport – totul împrejmuit cu mijloace de fortificație. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here