Cătălin Davidescu îşi pierde mandatul de primar al Scorniceştiului. Edilul a pierdut definitiv procesul cu ANI

Primarul oraşului Scorniceşti, liberalul Cătălin Davidescu, a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Intergritate (ANI) la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce inspectorii de integritate l-au declarat incompatibil în 2011, astfel că, potrivit legii, mandatul de primar încetează de drept.

Magistraţii ÎCCJ au respins, vineri, recursul declarat de Cătălin Davidescu împotriva soluţiei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, care a respins, de asemenea, contestaţia primarului împotriva deciziei ANI. Sentinţa ÎCCJ este definitivă. În această situaţie, Davidescu îşi pierde mandatul de prima, potrivit Legii ANI.

Primarul Scorniceştiului a fost declarat incompatibil în 2011 de ANI, care a decoperit că Davidescu a ocupat simultan mai multe funcţii publice în 2009, încălcând astfel legislaţia legislației privind regimul juridic al incompatibilităților

„Domnul Davidescu Nicolae Cătălin s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25.05.2009 – 30.11.2009, întrucât a deținut simultan funcția de consilier local în cadrul Consiliului Local Scornicești (iunie 2008 – iunie 2010), funcția de director coordonator în cadrul Direcției Generale de Muncă și Protecție Socială Olt (25.05.2009 – 30.11.2009) şi calitatea de administrator în cadrul S.C. Loctrans S.A. (29.12.2008 – 2011) încălcând, astfel, prevederile art. 94, alin. (2), lit. a) și c) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, conform dispozițiilor art. 94, alin. (2), lit. a) și c) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările şi completările ulterioare: „funcționarii publici nu pot deține  alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate, în cadrul autorităților sau instituțiilor publice și în cadrul regiilor autonome, societăților comerciale ori în alte unități cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociații familiale sau ca persoana fizică autorizată”, se arată în comunicatul ANI.

Dacă până în vara anului trecut primarii declaraţi incompatibili găseau chichiţe legislative pentru a-şi păstra funcţia până la finalul mandatului, situaţia s-a schimbat după ce Curtea Constituţională s-a pronunţat pe articolul 25 din Legea 176/2010.

„Până acum, era o prevedere care era susceptibilă de mai multe interpretări. De curând, însă, s-a pronunţat Curtea Constituţională în sensul că acel articol 25 din Legea 176/2010 se referă la toate funcţiile prevăzute de articolul 1 din lege. Adică, nu se mai face niciun fel de distincţie dacă funcţia este sau nu electivă, dacă este aceeaşi funcţie ocupată înainte sau altă funcţie. Îşi pierde mandatul şi, în trei ani de zile, nu mai poate să ocupe niciun fel de funcţie de demnitate publică sau funcţie publică. Textul de lege nu s-a modificat propriu-zis, dar a fost interpretat, a fost pronunţată o aşa numită decizie intepretativă a Curţii Constituţionale, care are cam aceeaşi valoare cu o modificare legislativă în sensul că nu se mai face niciun fel de distincţie, dacă funcţia este electivă sau dacă funcţia este aceeaşi care a atras incompatibilitatea sau nu. Pur şi simplu, trei ani de zile, nu mai poate să ocupe o altă funcţie publică, au declarat surse juridice din cadrul ANI în legătură cu cazul primarului din Scorniceşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here