Deputatul Dumitru Niculescu îi cere socoteală ministrului Agriculturii pentru că n-a plătit despăgubiri fermierilor din Olt

Deputatul Colegiului 5 din Olt, Dumitru Niculescu, i-a atras atenţia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, că fermierii olteni, disperaţi după ce vremea rea din lunile mai-iulie le-a distrus pe jumătate culturile agricole, încă aşteaptă despăgubiri de la stat.

Într-o interpelare făcută săptămâna aceasta în Camera Deputaţilor, Dumitru Niculescu i-a spus ministrului Agriculturii că anul agricol 2014 este, de departe, cel mai catastrofal din ultimii 23 de ani pentru fermierii din Olt, peste 12.000 de hectare cultivate fiind distruse.

„Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, din perioada mai – iulie, anul agricol 2014 este considerat cel mai catastrofal din ultimii 23 de ani pentru agricultura judeţului Olt. Peste 12.000 de hectare au fost distruse, producţiile agricole scăzând la jumătate. Cei mai afectaţi sunt locuitorii din partea de nord a judeţului, care au ajuns la disperare. Lucările s-au făcut cu cheltuieli mari, consumuri suplimentare de motorină, piese şi materiale, consumuri mari pe transport, inclusiv costuri generate de crearea unor noi căi de acces pentru a putea intra să îşi ia producţiile. Au fonduri europene în derulare, au leasing-uri, au credite, au arendă de dat, că nu este caz de forţă majoră să nu dai arenda la om sau banca să te amâne. Riscă să le ia utilajele. Sunt destui fermieri cu probleme economice”, i-a arătat deputatul de Olt ministrului Agriculturii.

Dumitru Niculescu susţine că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a mişcat în pas de melc, ineficient în gestionarea despăgubirilor care nu au ajuns să fie acordate fermierilor.

„Vă reamintesc toate acestea, stimate domnule ministru, profund dezamăgit de modul în care ministerul pe care îl conduceţi a gestionat stringenta şi atât de necesara problemă a despăgubirilor.

Este uimitor cum MADR caută încă soluţii pentru despăgubirea fermierilor, că nici măcar centralizarea nu era măcar la finele lunii august finalizată. Vă mai aduc spre ştiinţă că miraculoasa soluţie a Fondului mutual este nu numai cvasi-necunoscută, dar şi irealizabilă după ce Camera Deputaţilor a eliminat această obligaţie din proiectul de lege, anul trecut. Culmea disperării, dar şi a indignării atinge cota maximă când schema de de ajutor vizează doar doar culturile distruse din sere şi solarii, despre celelalte neştiindu-se nici schema şi nici criteriul cuantumului despăgubirilor”, a mai spus deputatul Niculescu, care, în aceste condiţii, îl întreabă pe Daniel Constantin dacă fermierii disperaţi mai pot trage nădejde la despăgubirile pe care le-au tot aşteptat. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here