Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (OIR POS DRU) – Regiunea Centru, Alba, face, de câteva luni bune, verificări asupra modului cum au fost cheltuiţi banii în cadrul proiectului „Căi de formare şi ocupare în sectorul turismului alternativ – Alter Tour”, demarat, cu finanţare din fondurile Uniunii Europene, de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă sub conducerea lui Cristinel Cîrloganu, prietenul fostului şef al ANOFM, Silviu Bian, condamnat la închisoare pentru luare de mită. Verificările au fost demarate în baza unei sesizări care indica o suspiciune de nereguli privind eligibilitatea unei sume importante de bani din totalul proiectului. De altfel, acest proiect a fost perturbat de mai multe scandaluri pe perioada derulării, fiind schimbaţi mai mulţi manageri.
Proiectul „Căi de formare şi ocupare în sectorul turismului alternativ – Alter Tour”, demarat în 2010 cu finanţare din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013, a avut drept obiectiv general facilitarea şi creşterea accesului pe piaţa muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Proiectul, cu o valoare de cinci milioane de euro, finanţat prin OIR POS DRU Sud – Vest Oltenia (Craiova) şi pentru derularea căruia AJOFM Olt şi-a dat mâna cu alţi parteneri din ţară, a plecat greu la drum, având nevoie de nu mai puţin de şase manageri pentru a fi dus la bun sfârşit. Primul manager a fost însuşi Cristinel Cîrloganu, care s-a retras pentru a reveni în funcţia de director al AJOFM Olt după scurta pauză pe care a fost silit să o ia sub efectele Ordonanţei 37/2009 prin care Guvernul Boc a schimbat toţi şefii instituţiilor publice care aparţineau PSD.
La butoane a rămas însă tot el, dictând schimbarea mai multor manageri şi înlocuirea unor oameni angajaţi de firma care preluase consultanţa şi managementul proiectului în urma unei licitaţii publice, cu persoane agreate de şeful AJOFM. La un moment dat, Cîrloganu a cerut chiar mutarea proiectului de sub coordonarea OIR Oltenia sub cea a OIR Alba, organismul care, după finalizarea proiectului (2013), a fost sesizat, în urmă cu câteva luni, în legătură cu modul de cheltuire a unei sume consistente din totalul de cinci milioane de euro.
Probleme cu eligibilitatea
Potrivit unei surse din cadrul OIR POS DRU Oltenia, este vorba de peste şase miliarde de lei vechi care în documentele oficiale apar ca eligibili, dar a căror cheltuire nu ar fi întrunit condiţiile de eligibilitate.
„OIR Alba a cerut toate documentele din arhiva proiectului, de la toţi partenerii implicaţi în proiect, inclusiv de la Agenţia Judeţeană Olt, pentru a verifica cum au fost cheltuiţi banii, după ce vreo şase miliarde declaraţi ca eligibili nu ar prea fi fost atât de eligibili, astfel că ei trebuie imputaţi cuiva. Dacă se ajunge aici, cei care va trebui să scoată suma sunt, cel mai probabil, managerul de proiect şi directorul de la Şomaj, domnul Cîrloganu, care este ordonator de credite. În orice caz, este suspectă şi solicitarea ca proiectul să plece de la OIR Craiova la OIR Alba. De parcă cei de acolo n-ar fi profesionişti şi ar sta cu ochii închişi”, a declarat sursa citată.
Contactat pentru a ne da amănunte în acest caz, actualul director interimar al AJOFM Olt, Constantin Cîtu, a spus că astfel de aspecte ţin de o anume confidenţialitate, nefiind destinate publicităţii.
„Nu pot să dau amănunte în aspecte care ţin de o anumită confidenţialitate, de un anumit circuit instituţional intern. Nu pot spune decât că noi, ca şi conducere, respectăm întrutotul legea”, a reliefat Constantin Cîtu.
OIR Alba a fost sesizat în legătură cu suspiciunile care planează asupra cheltuirii banilor în derularea Proiectului „Căi de formare şi ocupare în sectorul turismului alternativ – Alter Tour” după ce Cristinel Cîrloganu, detaşat în interes de serviciu de la conducerea AJOFM Olt la conducerea Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu al ANOFM (cu sediul în Râşnov, Braşov), a ajuns, vreme de şase luni, şi director executiv adjunct al OIR POSDRU Oltenia, până în luna mai 2014. „Lup la stână, numai că nu a putut rămâne acolo, aşa cum îşi dorea”, a comentat sursa noastră.
Din scandal în scandal
Cristinel Cîrloganu a fost, de când a ajuns în fruntea AJOFM Olt, un director de instituţie publică extrem de controversat, cu precădere după ce Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt a început să deruleze proiecte finanţate din fonduri europene. De numele său se leagă un tun de peste 10 miliarde lei vechi dat AJOFM în 2011 de o firmă din Slatina care a prestat servicii în cadrul unui asemenea proiect, după o licitaţie cu cântec. De numele său se leagă şi scandalurile apărute în proiectul asupra căruia OIR Alba face acum verificări amănunţite. Poate că nu este deloc întâmplător faptul că Proiectul „Căi de formare şi ocupare în sectorul turismului alternativ – Alter Tour” a obţinut cofinanţare graţie şefului de-atunci al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian, bun prieten al lui Cîrloganu, condamnat definitiv la închisoare pentru fapte de corupţie, după ce a primit mită de la mai mulţi subordonaţi din teritoriu pentru a aproba cofinanţarea unor proiecte similare.
Cert este că Cristinel Cîrloganu a schimbat cinci manageri în acest proiect, a înlocuit cu subordonaţi ai săi din cadrul AJOFM Olt mai multe persoane angajate de firma care a preluat, în urma unei licitaţii corecte, consultanţa şi managementul proiectului, cerând, ulterior, în instanţa de judecată şi rezilierea contractului semnat cu această firmă, SC Ada&Roby SRL din Craiova. Proiectul a fost finalizat anul trecut şi tot anul trecut Cîrloganu a fost detaşat pe postul de director al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu al ANOFM de la Râşnov. Detaşarea a fost făcută la presiunea PNL, pentru ca pe postul de şef al AJOFM să ajungă liberala Gherghina Ioniţă.
Ulterior, Cîrloganu a devenit membru al PNL. Aşa se explică ocuparea postului de şef la OIR Oltenia (prin implicarea deputatul liberal Gigel Ştirbu, liderul PNL Olt – surse), unde nu a putut, totuşi, să rămână pentru că PNL a „divorţat” între timp de PSD. În mai 2014 s-a întors la CNFPPP Râşnov, locul unde a fost director şi Ristea Cristache, denunţătorul prietenului său Silviu Bian, condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în aprilie 2014, la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. O altă coincidenţă stranie este că verificările asupra proiectului „Alter Tour” au plecat din judeţul în care Silviu Bian a ocupat, până în 2011, o importantă funcţie politică.
Sursa: Gazeta Nouă