Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Olt au demarat şi în acest an acţiunea „Foc de artificii”, în cadrul căreia vor vâna firmele sau persoanele care vor comercializa produse pirotehnice în afara legii. Comercializarea fără drept a acestor produse se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 7.500 de lei, iar în unele cazuri cei vinovaţi pot ajunge după gratii.
Poliţiştii au efectuat deja verificări la societăţile comerciale autorizate să comercializeze obiecte pirotehnice, negăsind, deocamdată, nereguli. „Acţiunea a început în urmă cu aproximativ o lună şi se va termina după sărbători. Au fost verificate toate societăţile care sunt autorizate pentru a comercializa astfel de produse şi nu au fost constatate nereguli. Ei vor fi în continuare monitorizaţi. Urmează ca acţiunea să se desfăşoare în plin, după Crăciun, când încep să apară obiectele pirotehnice”, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, subcomisarul Florin Dumitrescu de la IPJ Olt.
Sancţiunile sunt foarte aspre pentru cei care se aventurează să încalce legea în speranţa unui profit bun, mai ales dacă astfel de obiecte sunt vândute persoanelor cu vârste sub 16 ani.
„Fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an”, a mai spus subcomisarul Dumitrescu.
Contravenţiile prevăzute de legislaţia care reglementează regimul materiilor explozive sunt, şi ele, drastice, amenzile fiind cuprinse între 1.000 şi 7.500 lei. Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor majorându-se cu sută la sută.
Anul trecut, oamenii legii au întocmit 52 de dosare penale şi au confiscat peste 1.200 de kilograme de obiecte pirotehnice. Valoarea amenzilor aplicate s-a ridicat la peste 10.000 de lei. Cu toate acestea, poliţiştii spun că fenomenul comercializării artificiilor şi petardelor fără drept nu a scăzut în preajma sărbătorilor de iarnă. „Fenomenul este constant, sunt aceleaşi persoane neautorizate care comercializează astfel de obiecte. Noi îi ştim, ei ne ştiu”, afirmă Florin Dumitrescu.
În judeţul Olt există 11 societăţi comerciale care pot vinde legal obiecte pirotehnice, trei dintre acestea fiind autorizate şi pentru executarea de focuri de artificii.