Cu prilejul împlinirii a 80 de ani, Gabriel Bratu expune caricatură la Slatina

Muzeul Judeţean Olt a deschis, joi, o expoziţie de caricatură cu lucrări ale caricaturistului craiovean Gabriel Bratu. Expoziţia este una specială, întrucât autorul a împlinit de curând 80 de ani. 

Intitulată „Off-uri”, expoziţia a fost vernisată în prezența mai multor personalităţi culturale locale şi din Craiova, artişti plastici, scriitori, dar şi şefi ai unor instituţii de cultură. 

„Maestrul Gabriel Bratu a împlinit de curând 80 de ani lumină în paradisul vieții terestre. De mai bine de șase decenii și jumătate caricaturistul și graficianul român cu prenume de arhanghel studiază, meditează și desenează profilul psihologic al românului supus „voltelor” destinului și timpurilor. Spirit rafinat descins din marea familie intelectuală a „banilor Craiovei” Gabriel Bratu este prin excelență un ludic. Deținător al unei fizionomii și expresivități artistice inconfundabile artistul identifică cu precizie chirurgicală sau „urzică”, cu jovialitate, inocență, dar în același timp și cu un sentiment de amărăciune, incultura, hoția, minciuna, cameleonismul, ingratitudinea și ipocrizia. Posesor la purtător al unui umor fin de sorginte aristocratică, Gabriel Bratu practică cu eleganță șarja cavalerească a desenului lapidar. Prin arta sa care are virtuți terapeutice, creatorul nu face altceva decât să ozoneze indivizi și caractere, oferindu-ne modele și repere fundamentale. Ca un veritabil samurai folosește „katana” graficii artistice pentru a extirpa și cauteriza degenerescențele societății contemporane”, a spus despre artistul craiovean Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt.

Gabriel Bratu s-a născut în 5 noiembrie 1934, la Craiova. El este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, vicepreşedinte al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România şi a semnat caricatură de-a lungul anilor în ziarele „Înainte”, „Scânteia tineretului”, „Cuvântul libertăţii” şi în revistele „Licurici”, „Apărarea  Patriei”, „Ramuri”, „Amfiteatru”, „Gazeta literară”, „Urzica”, „Moftul român”, „Harababura”, „Satiricon”, „Perpetuum comic”.

Gabriel Bratu are 20 expoziţii personale deschise la Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Calafat, Muzeul Judeţean Olt, şi în oraşele Segarcea, Turceni, Băileşti, Timişoara, Râmnicu Vâlcea, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Aalborg (Danemarca), Toronto (Canada). A participat la peste 250 de expoziţii locale, regionale, interregionale, la Saloanele   Naţionale de Grafică de la Bucureşti, Saloanele Naţionale de Caricatură de la Bucureşti, Craiova, Timişoara, Târgu-Mureş, Brăila, Suceava, Galaţi, Urziceni, Petroşani, Gura Humorului, Vaslui. 109 prezenţe în Saloanele Internaţionale de Caricatură din Tokio, Montréal, Berlin, Knokke Heist, Bratislava, Gabrovo, Bruxelles, Skopje, Osten, Beringen, Kruish, Belgrad, Amstelveem, Ancona, Teheran, Mazara del Valle, Istanbul, Ankara, Moscova, Praga, Wroclaw, Varşovia, Havana, Ierusalim, Tel Aviv, Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here