CAS Olt a decontat, în 2014, peste trei milioane lei pentru oltenii trataţi în străinătate

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt a decontat, în 2014, peste trei milioane de lei pentru românii din judeţ trataţi în străinătate de diverse afecţiuni.

Mai exact, contravaloarea prestatiilor medicale acordate asiguratilor din judetul Olt în state membre al Uniunii Europene decontată de CAS anul trecut a fost de 3.174.386,49 lei, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Constanţa Florea. Din această sumă 1.692.522,04 lei reprezintă contravaloarea prestaţiilor medicale acordate în baza cardului european de sănătate, iar restul în baza formularelor europene. 

În anul 2014, CAS Olt a eliberat 2.061 de carduri europene de  sănătate şi 10 formulare E112. Afecţiunile pentru care s-a solicitat  formularul E112 au fost de natură oncologică (două), neurologică (două) şi boli ale sistemului circulator (şase). Statele membre UE pentru care s-au emis formularele sunt Germania, Franţa, Austria şi Belgia.

„Oltenii care doresc să se deplaseze pe teritoriul altui stat din Uniunea Europeană ar trebui să solicite şi să aibă asupra lor  cardul european de sănătate, deoarece în situaţia în care se confruntă cu un risc de îmbolnăvire pot obţine  prestaţii medicale din statul respectiv  gratuit,  prezentând cardul european”, a declarat Constanţa Florea.

Pe baza cardului european nu se pot solicita tratamente pentru afecţiunile pre-existente călătoriei în străinătate, ci numai pentru problemele de sănătate care apar în timpul sejurului. De asemenea, cardul  nu acoperă situaţia în care deplasarea persoanei asigurate într-un alt stat membru UE are drept scop beneficierea de tratament medical.

Cum se obţine Formularul E112?

Asiguraţii care solicită formularul E112 vor depune la Casa de Asigurări de Sănătate următoarele documente: cerere; copie a actului de identitate sau, după caz, a certificatului de naştere;  un raport medical care va conţine recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinatate; dosarul medical din care să rezulte diagnosticul pacientului şi faptul că serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în nici una din unităţile sanitare din România; o confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru al Uniunii Europene din care să rezulte disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical în perioada indicată de persoana solicitantă.

În situatia în care asiguratul îsi schimbă reşedinţa, va prezenta şi un înscris medical din care să rezulte că deplasarea  nu aduce prejudicii stării de sănătate sau primirii tratamentului medical.

 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here