Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt a decontat, în 2014, peste trei milioane de lei pentru românii din judeţ trataţi în străinătate de diverse afecţiuni.
Mai exact, contravaloarea prestatiilor medicale acordate asiguratilor din judetul Olt în state membre al Uniunii Europene decontată de CAS anul trecut a fost de 3.174.386,49 lei, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Constanţa Florea. Din această sumă 1.692.522,04 lei reprezintă contravaloarea prestaţiilor medicale acordate în baza cardului european de sănătate, iar restul în baza formularelor europene.
În anul 2014, CAS Olt a eliberat 2.061 de carduri europene de sănătate şi 10 formulare E112. Afecţiunile pentru care s-a solicitat formularul E112 au fost de natură oncologică (două), neurologică (două) şi boli ale sistemului circulator (şase). Statele membre UE pentru care s-au emis formularele sunt Germania, Franţa, Austria şi Belgia.
Pe baza cardului european nu se pot solicita tratamente pentru afecţiunile pre-existente călătoriei în străinătate, ci numai pentru problemele de sănătate care apar în timpul sejurului. De asemenea, cardul nu acoperă situaţia în care deplasarea persoanei asigurate într-un alt stat membru UE are drept scop beneficierea de tratament medical.
Cum se obţine Formularul E112?
Asiguraţii care solicită formularul E112 vor depune la Casa de Asigurări de Sănătate următoarele documente: cerere; copie a actului de identitate sau, după caz, a certificatului de naştere; un raport medical care va conţine recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinatate; dosarul medical din care să rezulte diagnosticul pacientului şi faptul că serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în nici una din unităţile sanitare din România; o confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru al Uniunii Europene din care să rezulte disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical în perioada indicată de persoana solicitantă.
În situatia în care asiguratul îsi schimbă reşedinţa, va prezenta şi un înscris medical din care să rezulte că deplasarea nu aduce prejudicii stării de sănătate sau primirii tratamentului medical.