Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Olt este aspru criticat de mai mulţi instructori auto din Slatina care cred că la nivelul conducerii se practică „politica pumnului băgat în gură” asupra instructorilor care îi îndeamnă pe candidaţii picaţi la proba practică a examenului de obţinere a permisului auto să conteste rezultatele examinării. Curajul contestării atrage o ploaie de respingeri care se răsfrâng asupra candidaţilor care au urmat cursurile anumitor şcoli de şoferi sau care au fost instruiţi de anumiţi instructori, potrivit nemulţumiţilor.
Printre instructorii auto nemulţumiţi se numără şi fostul şef al Poliţiei Rutiere Olt, Ştefan Văduva, care săptămâna trecută a solicitat şefului Serviciului Permise Auto Olt, Florin Hoară, să îi explice care este modalitatea prin care un candidat nemulţumit ar putea contesta rezultatul examinării auto. Hoară a cerut un răgaz de o săptămână pentru a da un răspuns în consens cu Direcţie Permise Auto din cadrul MAI, iar miercuri Văduva a revenit pentru a obţine un răspuns oficial.
„Pe mine domnul Hoară mă trimite la Contencios Administrativ. Dar nu e aşa. Eu întâi fac contestaţie la examinator, la autoritatea publică respectivă şi abia după aceea, dacă sunt nemulţumit de soluţionarea contestaţiei, mă duc să contest în Contencios Administrativ. Românul trebuie să aibă dreptul de a alege dacă face sau nu face contestaţie. Să vedem pe ce canal se poate ajunge la Direcţia Permise Autor şi Înmatriculări Vehicule, pentru că ea trebuie să dea o soluţie. Am impresia, însă, că la nivel de ţară problema nu este rezolvată. Nu se poate că în 2015, după ce în România a început să funcţioneze democraţia participativă, în judeţul Olt să nu funcţioneze instituţia contestaţiei”, s-a plâns Ştefan Văduva.
Fostul şef al Poliţiei Rutiere Olt acuză reprezentanţii SPCRPCIV că, dacă vreun instructor îşi îndeamnă elevii picaţi la examenul auto să conteste rezultatul examinării, acesta va fi supus unui regim aparte în sensul că examinatorii vor avea grijă ca nici un elev instruit de respectivul instructor să nu promoveze examenul.
„E o practică a politicii pumnului băgat în gură care funcţionează de când la conducerea Serviciului Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Olt se află domnul Hoară: vai de mama celor care au contestat. Instructorul care l-a îndemnat pe candidat să conteste, după asta nu a mai văzut candidaţi admişi luni de zile. Deci este această practică şi oamenii ştiu asta şi nu mai contestă de teamă că îi pică mereu”, a declarat Ştefan Văduva.
Instructorii auto au avut, miercuri, o întâlnire şi cu prefectul judeţului pe această temă, reprezentantul guvernului în judeţ specificând că oamenii ar fi fost lămuriţi. De altfel, ei au fost chemaţi de prefect pentru că „puneau presiune pe cei de la Permise Auto şi e nedrept”. „Dacă este ceva de îmbunătăţit se poate discuta în cadrul Comisiei de siguranţă rutieră constituită la nivelul prefecturii şi din care şi dumnealor fac parte. Anul trecut au ridicat trei probleme în cadrul acestei comisii şi toate problemele ridicate le-am soluţionat. Dacă au probleme de modul de organizare şi desfăşurare a examenului, acolo pot face, este organul de specialitate, iar ei transmit prin Instituţia Prefectului către Bucureşti. Nu pot eu şi nu poate nimeni să facă o propunere în acest sens dacă există un astfel de organ abilitat”, a declarat prefectul Silviu Neacşu, susţinând că respectiva comisie se va întruni vinerea viitoare pentru o dezbatere pe acest subiect.
În 2014, dintre cei peste 13.500 de candidaţi examinaţi doar 4.559 au fost declaraţi admişi.