Sindicatul RomâniaFilm cere puşcărie pentru Gigel Ştirbu şi pentru alţi foşti miniştri ai Culturii

Sindicatul RomâniaFilm a depus un denunţ pentru abuz în serviciu la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva foştilor miniştri ai Culturii Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Haşotti, Daniel Barbu şi Gigel Ştirbu. Conform Codului Penal, infracţiunea de abuz în serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

În decembrie 2014, Sindicatul RomâniaFilm a formulat un denunţ privind infracţiunea de abuz în serviciu împotriva persoanelor care au deţinut funcţia de ministru al Culturii Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Puiu Haşotti, Daniel Constantin Barbu, Gigel Sorinel Ştirbu, precum „şi împotriva oricărei persoane care se face vinovată de consecinţele” expuse în denunţ.

„Plângerea o formulăm pentru infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută şi pedepsită de articolul 297 din Codul de procedură penală, având în vedere vătămarea produsă Regiei Autonome a Distribuţiei și Exploatării Filmelor „RomâniaFilm”, cu sediul în Bucureşti, (…), reprezentată legal prin Director General dl. Marius Cristian Iuraşcu, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii. Implicit, vătămarea adusă Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” afectează drepturile şi interesele salariaţilor acesteia, membri ai sindicatului nostru”, potrivit denunţului obţinut de Mediafax.

Sindicatul RomâniaFilm afirmă în denunţul înregistrat la Parchetul de pe lângă ÎCCJ că regia are datorii, salariaţii nu şi-au primit salariile, iar la acest moment utilităţile nu pot fi plătite din lipsă de fonduri.

„Conform art. 297 alin (1) din Codul Penal, fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, se mai arată în denunţul formulat la PICCJ.

În acelaşi denunţ, Sindicatul RADEF arată că reprezentanţii Ministerului Culturii au fost informaţi asupra situaţiei în care se află regia, a patrimoniului administrat, în special sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, precum şi cu privire la faptul că, exceptând trei cinematografe dintre cele preluate de autorităţile locale, în toate celelalte 104 cazuri autorităţile locale au ignorat obligaţiie legale ce le reveneau în ceea ce priveşte obligaţia de difuzare de film cinematografic, stabilite prin Legea 303 din 2008.

Potrivit acestei legi, „pentru realizarea interesului public general privind accesul la cultură, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să asigure, pentru o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic – cu prioritate a acelor producţii cinematografice realizate în condiţiile Ordonantei Guvernului nr. 39/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 328/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi alte activităţi culturale”. De asemenea, potrivit legii citate, „Consiliile locale sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate”.

În luna noiembrie, angajaţii Sindicatului RomâniaFilm au pichetat sediul Ministerului Culturii, timp de o săptămână, începând cu 3 noiembrie 2014, dar nu au primit nicio rezolvare la problemele existente ale regiei.

RADEF RomâniaFilm a predat, în perioada 2009 – 2010, un număr de 95 de săli şi grădini de cinematograf către autorităţiile publice locale şi judeţene.

„Acestea aveau obligaţia expresă prevăzută în Legea 303/ 2008 ca, în termen de patru ani, să asigure investiţiile necesare, reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate de la regie. După cum bine ştiţi, având în vedere informările anterioare, numai un număr de şase cinematografe funcţionează asigurând difuzarea de film cinematografic”, se arată într-o notificare adresată în luna septembrie de către sindicatul RADEF fostului ministru al Culturii Kelemen Hunor.

RomâniaFilm (RADEF) este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat.

Dacă Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da curs denunţului, n-ar fi pentru prima oară când actualul deputat Gigel Ştirbu ar tremura de teama procurorilor. În 2007, mama şi soţia demnitarului au fost cercetate penal pentru evaziune fiscală după ce procurorii DIICOT şi vameşii craioveni au descoperit într-un depozit din Slatina, închiriat de SC George’s SRL, firmă administrată de cele două femei, circa patru tone de alcool contrafăcut. Probele au fost clare, dar dosarul a fost îngropat pe filieră politică: Gigel Ştirbu se înrudise cu premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu, care îl promovase în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Cercetările au fost conduse iniţial de la nivelul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti, apoi au ajuns la DIICOT Olt, dosarul ajungând în cele din urmă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, unde cazul s-a stins cu NUP după cercetările poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Olt.

De asemenea, în 2008 asupra lui Ştirbu a planat suspiciunea săvârşirii unui accident rutier cu victime, dar la Poliţie s-a prezentat o cu totul altă persoană care a luat asupra sa vina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here